Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Särskilt driftstöd till dagligvarubutiker

Regeringen har beslutat om ett långsiktigt stöd till dagligvarubutiker i glesbygdsområden som bedöms som särskilt utsatta.

OBSERVERA att det ännu inte går att ansöka om särskilt driftstöd för 2023. När ansökningssidan är öppen kommer information att publiceras på den här sidan. Butiker som har beviljats särskilt driftstöd för år 2022 får även information per e-post. 

Vem kan få stöd:

Särskilt driftstöd kan årligen lämnas till ägaren till försäljningsställe som har ett mångsidigt utbud av dagligvaror och som:

  • Beläget mer än 10 kilometer från ett annat försäljningsställe som har ett mångsidigt utbud av dagligvaror eller är beläget i skärgårdsområde utan fast landförbindelse.
  • Har fasta lokaler och öppet på åretruntbasis (Omsättning mellan 0-2 miljoner ska butiken ha öppet minst 20/h veckan och en omsättning mellan 2-11 miljoner krävs öppettid på minst 40 h/veckan)
  • Har en nettoomsättning som uppgår till max 11 miljoner enligt det senaste årsredovisning, årsbokslut eller annat liknande underlag.

Butiker som är betydelsefulla även för tillgängligheten till annan grundläggande kommersiell service, så som drivmedel, post- eller apoteksombud samt betaltjänster, prioriteras i handläggningen av stödet.

Stödmottagaren ska som villkor för stöd åta sig att utföra en tjänst av allmänt ekonomiskt intresse.

Läs mer om definitioner av mångsidigt utbud och dagligvaror samt hur stödet beräknas baserat på nettoomsättningen på Tillväxtverket.se.

Ansökan om särskilt driftstöd ska göras via Tillväxtverkets e-tjänst Min ansökan

Hanna Nyroos

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-01-20 07:03