Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Hållbarhetscheck - Hållbara livsmedelsystem & biobaserade material

För att skapa en hållbar utveckling krävs det att vi hittar lösningar för ett hållbart livsmedelssystem och användandet av biobaserade material.  Biologiska värdekedjor står i centrum för att ställa om till ett innovativt livsmedelssystem som främjar människors och planetens hälsa, samt en hållbar och konkurrenskraftig bioekonomi.

En hållbarhetscheck kan med hjälp av en extern konsult användas till att på olika sätt hållbarhetssäkra värde- och förädlingskedjor. Satsningen bör fokusera på hållbar omställning i det enskilda företaget, till exempel med hjälp att möjliggöra proteinskiftet, fossilfrihet och resurshushållning. För att möta framtida behov behöver produktion och förädling av biobaserade råvaror som idag har låg eller ingen kommersiell användning ingå i nya värdekedjor. Däremot kan inte stödet gå till primärproducerade företag. 

För att läsa mer om hur VGR jobbar med hållbara livsmedelssystem och biobaserat material, läs här 

Exempel på aktiviteter som kan finansieras:  
Kartlägga lösningar, produkter, processer eller tjänster som bidrar till ett hållbart livsmedelssystem och/eller för att ersätta fossila material med biobaserade material.   

Ta fram en strategi för att implementera lösningar, produkter eller tjänster som bidrar till hållbart livsmedelssystem och/eller biobaserade material  

Utveckla en produkt, process eller tjänst som bidrar till hållbart livsmedelssystem och/eller miljövänlig användning av biobaserade material 

Gabriel Skarbäck

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Moa Boéthius

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Signe Ahlsten

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-03-31 12:58