Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

FoU-kortet

FoU-kort

Västra Götalandsregionen erbjuder stöd till forskningsprojekt som ska hjälpa företag att ta fram ny vetenskaplig kunskap och kompetens för att utveckla tjänster, varor och processer.

Översyn av FoU-kort avancerat påbörjad

Stödet är en del av Västra Götalandsregionens satsning för att öka näringslivets konkurrensförmåga genom hög forskningsbaserad kunskap. Längs ner på sidan kan du läsa mer om några som har fått stöd tidigare.

Upp till 700 000 kr i FoU-stöd kan lämnas. Resultatet ska ge tydliga konkurrensfördelar till exempel i form av utveckling av ny kunskap, förbättrad pris/prestanda i förhållande till konkurrenter, stärkta immateriella tillgångar eller lägre tillverkningskostnad.

Stödet är en del av ett Västra Götalandsregionens utvecklingsinsatser i små och medelstora företag. Stödet finns som FoU-bas och som FoU-avancerat. Vi påbörjar nu en översyn av hur vi ska arbeta med stödet framöver för att få en bra koppling till VGRs utvecklingsstrategi. 

Utlysningstext för FoU-kort hösten 2021

Frågor och svar om stödet och vem som kan söka

Folder om FoU-kortet

Ett SME-företag har högst 249 anställda. Läs mer om definitionen här.

FoU-bas

Kan sökas året om och är en snabb lösning för att utreda hur en större FoU-insats kan läggas upp. Du kan ansöka om 10 000 - 50 000 kronor.

Du gör ansökan i portalen Min Ansökan. Här finns också en länk till specifika VGR frågor du måste svara på:  VGR-Guide till frågeformuläret

Vi behandlar ansökningarna och utbetalningar löpande 11 januari-15 juni och 15 augusti-15 december. Under sommar och juluppehåll kan vi undantagsvis hantera utbetalningsansökningar. Maila då först foretagsfinansiering@vgregion.se

FoU-avancerat

Kan vanligtvis sökas vid två utlysningar per år. Det maximala beloppet är 700 000 kronor.  Vi ber att få återkomma under hösten om nästa utlysning.

Du gör ansökan i portalen Min Ansökan. Här finns också en länk till specifika VGR frågor du måste svara på:  VGR-Guide till frågeformuläret

Utbetalning

Utbetalningsansökan görs efter att aktiviteter enligt beslutet har genomförts och fakturorna har betalats. För FoU-kort avancerat kan utbetalning göras vid två tillfällen.

Utbetalningsansökan och redovisning till VGR gör du på Tillväxtverkets portal "Min Ansökan"

Var noga med att fylla i alla uppgifter och ta med alla bilagor i utbetalningsansökan.

Obligatoriska bilagor som ska bifogas  utbetalningsansökan

Kent Cerrin, CCI

Ny superbetong inspirerad av pyramiderna

Betong är ett omdiskuterat material. Efterfrågan är hög, men framställningen kräver stora mängder energi. Tillsammans med Chalmers tekniska högskola och Swerea IVF har Göteborgsföretaget CCI satt sitt nya betongrecept Super Reaction Concrete på prov.

Charlotte Stigen, IKPAB

Färre badbyten ska spara miljön

Idag säljer de rengöringskemikalier. I morgon vill de sälja tvättresultat. Genom att tjänstefiera sitt erbjudande vill IKPAB i Borås skapa en mer hållbar avfettning för industrin. Här berättar vd:n Charlotte Stigen Låstberg om forskningsprojektet som ska göra det möjligt.

Nu kan rostfritt snart hamna i klistret

Tack vare forskningsprojekt har Furhoffs Rostfria i Skövde hittat limmer som skulle kunna ersätta svetsning, ett klurigt hantverk som dessutom ger upphov till miljöfarliga gaser.

Snabbare bilreparationer med AI

Vad äger du för bil? I framtiden är svaret på frågan förmodligen ingen. Men när bilen blir en tjänst behöver verkstäderna jobba smartare än idag. Wiretronic i Vänersborg vill effektivisera reparationerna med hjälp av AI.

Beviljade FoU-projekt avancerat, december 2021 4,4 miljoner kronor totalt

Nidacon International AB Nästa generation silaniserad kiselsyra-sol för användning som densitetsgradient vid separation och rengöring av spermier för IVF

Markskydd i väst AB Framtagning av stockmattor i återvunnen plast, med resurseffektiv logistik

Marinfloc Service & Support AB Digitalisering av företagets produkter för att ytterligare minska utsläpp från fartyg och offshorestationer

Maranics Digital Partner AB Onlineplattform för att skapa och kvalitetssäkra datadelning för olika publika aktiviteter

Simplex Motion AB Nästa generation självlärande servomotorer

Bovallsdörren AB Simulering för produktionsplanering med ERP-data

Elitkomposit AB Utvärdera och vidareutveckla processer för förbehandling och limning av olika material

Profilbild av Moa Boéthius

Moa Boéthius

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Profilbild av Gabriel Skarbäck

Gabriel Skarbäck

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-06-21 06:03