Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Användning av det kommunala ”vetot” inom vindkraft drog fullt hus på Ekocentrum 5 mars

Rapport Energimyndigheten

Vägledning om kommunal tillstyrkan vid tillstånds - prövning av vindkraftverk Enligt miljöbalken 16 kap 4 § ER 2015:05

Rapport Power Väst

Användning av det kommunala vetot mot vindkraft i Västra Götalands län. Mars 2015

Power Väst hade samlat viktiga aktörer från länsstyrelsen, vindkraftsprojektörer, kommunala handläggare och kommunala- och regionala politiker till seminariet med fokus på det kommunala "vetot" och dess användning.

Seminariet som lockade cirka 60 deltagare fyllde den största lokalen på Ekocentrum. En ny rapport om användningen av det kommunala "vetot" presenterades.

Film från seminariet

Syftet med dagen var att i dialog med deltagarna få till en bättre och mer effektiv process för alla inblandade parter när det kommer till vindkraftsetablering.   

Många vindkraftsprojekt få sent avslag

Rapporten visar på hur lagkravet i 16 kapitlet § 4 i Miljöbalken om tillstyrkande av vindkraft, som brukar benämnas det kommunala "vetot" har används i länet.

Nästan hälften av de avslutade vindkraftsärendena hos Länsstyrelsen i Västra Götaland fick en kommunal avstyrkan, eller förväntades få en avstyrkan med påföljd att ansökan drogs tillbaka i tillståndsprocessens slutskede.


Senast uppdaterad: 2021-12-01 08:46