Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

2018-01-26 Kollektivtrafikens framtida behov av biogas

Den 26 januari 2018 arrangerades Biogas Väst frukostseminarium ”Kollektivtrafikens framtida behov av biogas” i Göteborg. Intresset var stort med närmare 45 deltagare från kollektivtrafikmyndigheten och Västtrafik, busstillverkare, trafikföretag, bränsleleverantörer, politiker med flera.

Bakgrunden till seminariet är att det år 2020 sker trafikstart för flera större upphandlingar av kollektivtrafiken i Göteborg med omnejd. Det väcker frågor om hur biogasbehovet inom kollektivtrafiken ser ut framöver. Och om det finns biogas i den omfattning som kollektivtrafiken kommer att behöva.

Kollektivtrafikens företrädare berättade att användningen av biogas kommer att behöva öka inom kollektivtrafiken i Västra Götaland för att nå miljö- och klimatmålen. Men gasanvändningen kommer att flyttas från stadstrafik till regiontrafik. Än är dock inte den nya miljö- och klimatstrategin som sätter ramarna antagen av VGR:s kollektivtrafiknämnd.

Biogasleverantörerna försäkrade att den biogas som efterfrågas kommer att finnas. Tack vare den breda sammansättningen av deltagare blev diskussionerna givande. Många fick svar på sina frågor på plats, men det blev också tydligt att det är en hel del arbete kvar som olika aktörer behöver samverka kring för att nå hela vägen i mål.

Deltagare i programmet

  • Leif Magnusson, Västra Götalandsregionen, avd Kollektivtrafik och infrastruktur
  • Hanna Björk, Västtrafik
  • Marcus Olsson, Gasum
  • Hanna von Bahr
  • FordonsGas Sverige
  • Johan Zakrisson, E.ON Biofor.
  • Maria Losman, Ecoplan In Medio, modererade seminariet.

 

Hanna Jönsson

Kraftsamling Biogas
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2018-02-06 08:18