Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

VGR antar nationella Tjänstebilsutmaningen

Publicerad:

Västra Götalandsregionen är en av fyrtio undertecknare av den nya Tjänstebilsutmaningen som Fossilfritt Sverige lanserade 5 oktober i Vänersborg.

 - Västra Götalandsregionen (VGR) ligger redan långt framme med sin satsning på miljöfordon. Just nu uppfyller vi villkoren i Tjänstebilsutmaningen till 87 % för majoriteten av bilarna i organisationen är redan el-, laddhybrid- eller biogasfordon, med stöd av VGR:s miljöplan. Vi har bara en enda bensinbil någonstans i organisationen, säger Kristina Jonäng, ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd. 

 

Infoblad om VGR:s personbilsflotta

Tjänstebilsutmaningen riktar sig till företag, kommuner eller landsting/regioner och organisationer. Den handlar om att man från och med 2020 enbart ska ha el-, laddhybrid- eller biogasbilar som tjänste- eller förmånsbilar. Detta rimmar med regeringens förslag till bonus-malussystem för nya bilar.  Syftet är att bidra till att minska transportsektorns klimat- och miljöpåverkan genom att inköpspriserna ska bli olika höga beroende på bilarnas utsläpp.

Fossilfritt Sverige påskyndar klimatomställningen

Initiativet samlar kunskapen och viljan i alla samhällssektorer och verkar för att synliggöra det klimatarbete som sker runt om i landet. Målet är att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

- Fossilfritt Sverige arbetar för att påskynda klimatomställningen, inte bara för att det är möjligt utan också för att det är ekonomiskt lönsamt. Fossilsamhället kommer inte att avvecklas när oljan tar slut, utan långt innan dess. Omställningen är ingen offerkofta utan snarare en affärsmodell, menar Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.

- Hälften av alla nybilsköp idag är tjänstebilar, och när de säljs vidare hamnar de på privatmarknaden. Andelen miljöbilar är idag endast 5%. Effekten av utmaningen för att öka andelen miljöbilar kan bli gigantisk, fortsätter Svante Axelsson. 

Fossilfritt Sverige startades av regeringen inför klimatmötet i Paris 2015 och hittills har över 200 aktörer gått med. Förutom att påverka omställningen i samhället ger initiativet också en möjlighet för deltagarna att visa upp sina klimatinsatser under ett gemensamt paraply.

Fyrbodals kommunalförbund framsynta och framgångsrika

Lanseringen av Tjänstebilsutmaningen i Vänersborg skedde 5 oktober på temadagen "Så kör du fossilfritt på jobbet". Arrangörer var Fyrbodals kommunalförbund som med medfinansiering från Västra Götalandsregionen och tillsammans med Elbilföreningen och Gröna Bilister driver Interregprojektet "Hela gröna vägen – fossilfri gränsregion 2030" med alla de 14 kommunerna i Fyrbodal och 25 kommuner i Östfold och Follo i Norge. Målet är en fossilfri fordonsflotta inom kommuner och näringsliv år 2030.

Ett femtiotal representanter från myndigheter, organisationer och företag fanns på plats. Flera hade sina fossilfria fordon med sig för provkörning och uppvisning.

Tjänstebilsutmaningen, Fossilfritt Sverige - här kan fler anmäla sig!

Västra Götalandsregionens miljömål för transporter

Hela gröna vägen – fossilfri gränsregion 2030

Klimat 2030 - Västra Götaland ställer om

Anna Teghammar

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: