Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Idag presenteras nytt forskarråd för klimatomställning i Västra Götaland

Visar foto på deltagarna i forskarråd ska ge underlag för att påskynda klimatarbetet i Västra Götaland 2021-2023.
Nytt forskarråd ska ge underlag för att påskynda klimatarbetet i Västra Götaland. Från vän: Annika Nilsson, Filip Johnsson, Karin Bradley, Björn Sandén, Frances Sprei och Sverker Jagers.
Fotograf: Amanda Martling

Idag startar sex forskare sitt uppdrag från Västra Götalandsregionens miljönämnd för att följa upp klimatarbetet i länet, och rekommendera vad som behöver göras för att minska klimatutsläppen i den takt som behövs.

Beslutet om ett forskarråd är kopplat till regionstyrelsens beslut i januari i år om en koldioxidbudget beräknad för hela Västra Götaland. Forskarna har en hög kompetens inom olika områden som är viktiga för länets klimatomställning.

I den årliga rapport som ska presenteras varje år kan fokus variera mellan åren utifrån vad som bedöms viktigt för att minska utsläppen inom Västra Götaland. Rådet kan fritt välja att inrikta sin analys på olika aktörer, exempelvis Västra Götalandsregionen, kommuner, företag och andra organisationer.

– Forskarnas arbete ska ge oss ett unikt och fördjupat regionalt underlag för att prioritera och påskynda de viktigaste åtgärderna i omställningen. Det är sedan upp till oss på alla nivåer i samhället att besluta om och göra det som krävs för att minska utsläppen i Västra Götaland, säger Magnus Berntsson (KD), ordförande miljönämnden, Västra Götalandsregionen.

Länk till VGR:s pressmeddelande 2021-09-30

Forskarråd för Västra Götalands klimatomställning

Profilbild av Lise Nordin

Lise Nordin

Regionutvecklare – Huvudprocessledare Klimat 2030
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-04-26 09:40