Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Forskarråd för Västra Götalands klimatomställning

Ett forskarråd ska ge underlag för att påskynda klimatarbetet i Västra Götaland. I rådet ingår från vänster: Annika Nilsson (Uppsala universitet), Filip Johnsson (Chalmers), Karin Bradley (KTH), Björn Sandén (Chalmers), Frances Sprei, ordförande (Chalmers) och Sverker Jagers (Göteborgs universitet),.
Ett forskarråd ska ge underlag för att påskynda klimatarbetet i Västra Götaland. I rådet ingår från vänster: Annika Nilsson (Uppsala universitet), Filip Johnsson (Chalmers), Karin Bradley (KTH), Björn Sandén (Chalmers), Frances Sprei, ordförande (Chalmers) och Sverker Jagers (Göteborgs universitet).

Ett råd med sex forskare fick hösten 2021 i uppdrag från Västra Götalandsregionens miljönämnd att följa upp klimatarbetet i hela länet, och rekommendera vad som behöver göras för att minska klimatutsläppen i den takt som krävs.

Beslutet om ett forskarråd är kopplat till regionstyrelsens beslut i januari 2021 om en koldioxidbudget beräknad för hela Västra Götaland. 

VGR:s pressmeddelande 2021-09-30

Forskarna har en hög kompetens inom olika områden som är viktiga för länets klimatomställning. Deras arbete ska ge ett fördjupat regionalt underlag för att prioritera och påskynda de viktigaste åtgärderna i omställningen. Det är sedan upp till alla - på alla nivåer i samhället - att besluta om och göra det som krävs för att minska utsläppen i Västra Götaland.

Årlig rapport ska visa vad som krävs

I den rapport som ska presenteras varje år kan fokus variera mellan åren utifrån vad som bedöms viktigt för att minska utsläppen inom Västra Götaland. Rådet kan fritt välja att inrikta sin analys på olika aktörer, exempelvis VGR, kommuner, företag och andra organisationer.

Forskarrådets rapport december 2022 Transporter i fokus

Forskarrådets rapport januari 2022


Senast uppdaterad: 2022-12-15 22:53