North East England

Västra Götalandsregionens kulturnämnd har sedan 2011 ett etablerat samarbete med North East Local Enterprice Partnership i Storbritannien.

Den engelska regionen har sedan länge gjort sig känd genom stora satsningar på kulturen och det fria kulturlivet. I Newcastle och Gateshead, som är regionens största städer har stora resurser lagt på att skapa ett dynamiskt kulturliv.

The Baltic är exempelvis en nedlagd kvarn som omvandlats till ett av Englands mest omtalade konstmuseum och galleri liksom The Sage – en futuristisk byggnad, alldeles vid kanten av floden Tyne, som är en kombination av konserthall, konferensanläggning och allaktivitetshus.

Genom åren har ett stort antal utbyten och samarbeten skett främst inom dans, teater, film, litteratur, kulturarv och organisationsutveckling och vilket skett i samverkan med en rad olika organisationer från Västra Götaland samt Göteborgs universitet.Exempel på organisationer som är eller varit engagerade i samarbetet är Västarvet, Kultur i Väst, TILLT, Konstnärernas kollektivverkstad i Göteborg, KulturUngom, Uddevalla kommun, Bok & Biblioteksmässan, Göteborgs symfoniker, Regionteater väst, Konstepidemin, Nordiska akvarellmuseet och många flera.

Under våren 2015 kommer avtalet med North East England att förnyas och förhoppningen är att det pågående samarbetet ska utvecklas ytterligare. Det nya avtalet kommer att tecknas med North East Culture Partnership – en organisation som samordnar kulturfrågor för de tolv kommuner som ingår i regionen.

Rolf Malm

Regionutvecklare – Internationell samordning
Telefonnummer
E-post
Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:29