Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Livsvillkor, migration och hälsa (LMH)

En femtedel av Västra Götalands invånare är migranter från andra länder. Västra Götalandsregionen behöver rusta för att inkludera, identifiera behov och utveckla sina verksamheter för att kunna bemöta hela befolkningen. Uppdrag livsvillkor, migration och hälsa (LMH) är en resurs i detta arbete.

Aktuellt

Särskild organisation Ukraina - samordna flyktingmottagandet inom VGR:s ansvarsområde

LMH ingår i särskild organisation Ukraina som VGR har tillskapat och har ansvar för att samordna flyktingmottagandet inom VGR:s ansvarsområde. För information och aktuella översättningar hänvisar vi till följande sida som uppdateras kontinuerligt. Vårdgivarwebben

Filmer, broschyrer och rapporter om ofrivillig ensamhet

Västra Götalandsregionen genom Avdelning social hållbarhet har tagit fram broschyrer och filmer för att öka kunskapen om ofrivillig ensamhet. Broschyrerna finns tillgängliga på: svenska, engelska, arabiska, persiska och somaliska.

En broschyr riktar sig specifikt till personer som i sitt arbete möter någon som kan vara ofrivilligt ensam, broschyren innehåller fakta om ensamhet och information om hur ensamhet kan påverka hälsan. En annan broschyr riktar sig till allmänheten. Där finns egenvårdstips och hur du som medmänniska kan ge stöd till någon i din närhet som är ensam. Broschyren till allmänheten finns även på finska. För att beställa eller ladda ner materialet klicka här

Informationsfilmer om tolkade möten och regelverksfrågor 

Tillsammans med Kunskapscentrum migration och hälsa i Region Skåne och Transkulturellt centrum i Stockholm har vi och Kunskapscentrum jämlik vård tagit fram korta informationsfilmer inom tre aktuella områden. Dessa är tolkade möten, regelverksfrågor och tortyrskador. För mer information och för att se filmerna klicka här.

Utbildning - Hur kan vi möta, identifiera och behandla traumatiserade patienter i primärvården?

Kris- och trauma mottagningen och Flyktingmedicinsk mottagning i VGR anordnar tillsammans med Transkulturellt Centrum i Region Stockholm en utbildning om trauma i primärvården. Hur kan vi möta, identifiera och behandla traumatiserade patienter i primärvården?

Utbildningen är två halvdagar 18 och 19 maj. Under dessa halvdagar får du utbildning i psykotraumatologi och definitionen av begreppet trauma. En rad olika frågeställningar lyfts. För mer information och anmälan klicka här. 

Covid19

Covid19

Här finner du bra länkar till tillgänglig information om Covid -19 på olika språk. Exempelvis information om hur man skyddar sig samt lägesbeskrivningar.

kvinna med headset har en kontakt via datorn med en annan kvinna

Tolk

Här finns information kring förbud mot barn som tolk, bildstöd och användbara tips kring tolksituationen

foto på en mobil med skärmsidan uppåt.

Nyckelfunktioner i VGR

Här får du en samlad bild över nyckelfunktioner inom VGR som arbetar med migration och hälsa. Du hittar även kontaktuppgifter till relevanta externa organisationer.

Salam Kaskas

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Caroline Oskarsson

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Marie Ahlberg

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-01-13 13:32