Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

VM-veckan i Hjällbo ger ungdomar framtidstro

Cihat Mezori assisterar vid zumobrottar-mattan under VM-veckan i Hjällbo.

Amrod har feriejobbat under VM-veckan Hjällbo. I sommar har han fått erfarenhet av att leda ett evenemang med andra ungdomar och är stolt och glad över sin insats. – Jag har fått träna på att vara lite mer social med folk. Jag trodde inte att jag skulle klara av att jobba med barn. Det är viktigt att vara rättvis, vi är som förebilder för barnen, säger han.

Få insatser för unga i gymnasieåldern

Kompetensprojekt Angered har startats för att fånga upp ungdomar i gymnasieåldern som riskerar att hamna i utanförskap. Projektet finansieras av Västra Götalandsregionens beredning för social hållbarhet. 
 – Det satsas långt mer resurser för barn och unga i grundskoleåldern, än för unga i gymnasieåldern, förklarar Andreas Wetterberg, koordinator på socialtjänsten i stadsdelsförvaltningen Angered.
Unga i 16-20- års åldern förmodas klara både studier, arbete och sociala kontakter utan särskilda insatser, menar han. Vi arbetar för att ungdomarna ska få möjlighet att klara sina studier eller fungera på arbetsmarknaden. Projektet bygger på förtroendeskapande kontakter med ungdomar i Angered och har sina lokaler i samma byggnad som gymnasieskolan. Under sommaren 2019 har 90 ungdomar fått feriearbete genom kompetensprojektet. En satsning är VM-veckan i Hjällbo, som lockar med familjeaktiviteter och fotboll på storbildskärm mitt på torget.

Lärorikt feriejobb

VM- veckan är ett samarbete mellan stadsdelen, lokala bostadsbolag, butiker och föreningsliv. Under sju dagar pågår evenemanget som lockar tusentals besökare. Vid varje station står ungdomar och tar emot förväntansfulla barn. Shadia Abdulkadir jobbar under VM-veckan och tycker att hon lär sig mycket genom att möta och leda unga.
– Jag vill bli socionom säger hon bestämt. Jag drogs till det här sommarjobbet för att jag alltid har intresserat mig för människors beteende. Jag vill jobba med familjer och barn. På torget rör sig Shadia vant mellan ansiktsmålningen, fotbollsrinken och popcornmaskinen. Hon lyser när hon pratar med barnen hon möter, alla blir lyssnade på.

Shadia Abdulkadir jobbar med ansiktsmålningar under VM-veckan.
Fotograf: Josefina Bodin

Kan bli kollegor

När andra fritidsgårdar stänger på sommaren, håller Hjällbo fritidsgård öppet hela året. Möteslokalen är navet för feriearbetande ungdomar som ser till att VM-veckan i Hjällbo blir verklighet. Här får de under fyra intensiva veckor erfarenhet av att planera och genomföra ett evenemang för barnfamiljer i den egna stadsdelen.
– Flera av mina kollegor började att feriearbeta på det här sättet, säger Chiaco Aslani, projektledare för kompetensprojektet i Angered. Nästa steg är att erbjuda ungdomarna en liten ledarskapsutbildning.  

Chiaco Aslani, projektledare för kompetensprojektet i Angered.
Fotograf: Josefina Bodin
Senast uppdaterad: 2019-12-13 13:38