Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Rosenlundstödet samt Matilda Fröjd och Gullspångs IF får årets Folkhälsopris

I år delas Folkhälsopriset ut till två pristagare för sina viktiga insatser för en bättre folkhälsa. Rosenlundsstödet arbetar för att hjälpa gatuprostituerade kvinnor i Göteborg och Gullspångs IF:s Matilda Fröjd engagerar sig helhjärtat i föreningens ungdomar, både på och utanför fotbollsplanen.

– Rosenlundsstödet har i flera år kämpat för att stärka kvinnornas egenmakt, hälsa och rättigheter, säger Ulf Hanstål, ordförande i beredningen för folkhälsa och social hållbarhet, om årets ena pristagare av Folkhälsopriset.

Föreningen är helt ideell och verksam främst på fredagsnätter då engagerade volontärer är ute på Rosenlund, oavsett väder för att bland annat dela ut preventivmedel (kondomer, dagen efter piller med mera) och hygienartiklar (tvål, mensskydd, glidmedel, medicin för svamp i underlivet med mera) till kvinnorna på Rosenlund som inte har pengar att köpa detta själva. Föreningens engagemang bygger på att vara medmänniskor, att finnas där som stöd till kvinnorna, utan pekpinnar.

Rosenlundstödet bidrar med socialt och praktiskt stöd till de mest utsatta kvinnorna. Rosenlundstödet hjälper till att lotsa kvinnorna som ofta har dålig insyn i hur det svenska samhällets funktioner fungerar, till rätt instanser, som exempelvis sjukvård, mödravård och tandvård.

Beredningen för folkhälsa och social hållbarhets motivering

Så här lyder beredningens motivering; ”Rosenlundstödets idé bygger på att vara medmänniskor, att vara stödjande utan pekpinnar eller krav på motprestation. Föreningen arbetar för att hjälpa gatuprostituerade kvinnor i Rosenlund i Göteborg. Föreningens volontärer är ute varje fredagsnatt – oavsett väder – för att vara ett socialt stöd, dela ut preventivmedel och hygienartiklar, som ett led i att stärka kvinnornas sexuella och reproduktiva hälsa. Föreningen hjälper kvinnorna att navigera genom samhällets olika stöd- och vårdinstanser och bidrar till kostnader för kvinnornas mediciner, tand- och sjukvård. Med omtanke och genom att finnas tillhands stöttar föreningens volontärer kvinnorna till att förändra sin livssituation”.

Matilda Fröjd och Gullspångs IF – en självklar del av samhället

Folkhälsopriset andra pristagare är Gullspångs IF och deras tränare Matilda Fröjd som i 15 år engagerat sig i barn och ungdomars utveckling, både på fotbollsplanen och som individer.

– Matilda har genom åren tränat barn i åldrarna 5–15 år och hon har förutom kunskaper om fotboll lärt ut hur man är en god lagkamrat, hur man visar respekt och hur roligt det är att kämpa och slita för ett gemensamt mål tillsammans, säger Ulf Hanstål, ordförande i beredningen för folkhälsa och social hållbarhet, om årets andra pristagare av Folkhälsopriset.

Matilda Fröjd har varit mån om att alla ska känna sig inkluderade i laget, känna sig accepterade i gruppen samt trott på och stöttat alla. Matilda har planerat semestrar och arbete efter fotbollsträningar, matcher och cuper, men framförallt har hon planerat sin semester efter Gullspångs IF:s fotbollsskola som hon anordnat sedan 2009. Hon och föreningen har också varit aktiva när det gäller arbetet kring barnkonventionen och att den nu blivit lag.


Beredningen för folkhälsa och social hållbarhets motivering

Så här lyder beredningens motivering; ”Matilda jobbar i det anonyma och har förmågan att se varje ung individ – både på och utanför fotbollsplanen. Hon planerar arbete och semester utifrån klubbens verksamhet, speciellt fotbollsskolan som hon anordnat varje år sedan 2009. Sommarlovets roligaste vecka, där även barn från andra kommuner är välkomna att prova på rörelseglädje och gemenskap. Fotbollsskolan ger också kommunens ungdomar möjlighet att få ett betydelsefullt sommarjobb. Flera ungdomar fortsätter som ledare i föreningen”.

Den 1 december får Rosenlundsstödet och Matilda Fröjd digitalt motta Folkhälsopriset på 25 000 kronor vardera i samband med regionfullmäktiges sammanträde.

Kontaktperson för frågor

Ulf Hanstål, ordförande i beredningen för folkhälsa och social hållbarhet
ulf.hanstal@vgregion.se     
Tel: 0702–377 559


Senast uppdaterad: 2020-11-10 14:20