Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

NTF och Västtrafik vill få fler att synas

Hösten är här och det är hög tid att synas lite extra i trafiken. Nu startar vår reflexkampanj tillsammans med Västtrafik där 80 000 reflexer kommer att delas ut runtom i Västra Götaland.

En stor del av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Ett problem när mörkret faller är just att synligheten i trafiken försämras avsevärt och därför blir samspelet mellan förare och medtrafikanter till fots extra viktigt. Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken för att råka ut för en olycka. Och åker du buss, så bidrar reflexer till att minska risken att du blir frånåkt på grund av att du inte syns vid hållplatsen.

- Det är viktigt att tänka på att reflexer inte bara hör hemma på mörka landsvägar. Att synas i höst- och vintermörkret är lika viktigt i tätbebyggda områden som på landet. Många olyckor sker just i tätorter eller i staden. Om du bär mörka kläder och saknar reflex, är det stor risk att en förare inte upptäcker dig i tid. Har du på dig en reflex syns du redan på 125 meters håll när ett fordon närmar sig, säger Malin Lundgren, verksamhetschef på NTF Väst.

Reflexkampanjen genomförs av Västtrafik i samarbete med NTF. Västra Götalandsregionens beredning för folkhälsa och social hållbarhet finansierar kampanjen. Totalt 80 000 reflexer kommer att delas ut runtom i länet och i början av november ordnar NTF även reflexmorgon i Göteborg, Trollhättan och Skövde.

Fem fakta om reflexer

  1. En reflex återkastar skenet från strålkastaren på ett fordon. Har du mörka kläder och bilen kör med halvljus på, syns du först på ca 20 meters håll. Bär du reflex ser föraren dig på ca 125 meters håll.
  2. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Sätt reflexerna på armar och ben, ju lägre de sitter desto bättre syns du. Vid dåligt upplysta hållplatser, lys gärna även med mobillampan så att chauffören lättare upptäcker dig.
  3. De flesta olyckor med fotgängare sker i tätbebyggda områden med belysning från både neonskyltar och gatubelysning. Du ser fordonen, men föraren ser inte dig. Reflexen skyddar dig alltså även i stan.
  4. Reflexen kan bli repig och sliten och då reflekterar den sämre. Kontrollera och byt gärna ut dina reflexer varje år.
  5. Och du, detta gäller inte bara under hösten och vintern. Även sommarnatten kan vara mörk, så ta för vana att alltid använda reflex. Och tänk på att även barnvagnen, hunden och hästen behöver synas. 

 

Senast uppdaterad: 2019-12-13 13:37