Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Familjecentralens Matkasse fixar middán

Adele 4 år njuter av Familjecentralens matkasse.
Fotograf: Josefina Bodin

Ett gäng föräldrar önskade enkla och goda recept till hela familjen – och svaret blev en matkasse. Med inköpslista, sex veckomenyer, tips på allt från partymat till läckra frukostar är det lätt att komma igång. Häng med på ett smakfullt event på Familjecentralen i Herrljunga.

Lockar barnen med goda smaker

Dietisterna Julia Backlund på Barnhälsovården och Tina Dahlberg på Mödrahälsovården i Borås har lång erfarenhet av att guida familjer i djungeln av trenddieter och myter om mat. På förfrågan från föräldrar har de tagit fram Familjecentralens Matkasse, ett startkit för att kunna handla och laga enkla vardagsrätter för alla åldrar. Vad sägs om busenkel broccolisoppa, laxwraps eller kokosrullade fruktspett? Entusiasmen och matglädjen går inte att ta miste på, när Julia och Tina pratar mat på Herrljunga familjecentral.

”Tina Dahlberg och Julia Backlund, leg dietister på Mödrahälsovården och Centrala barnhälsovården i Borås.
Fotograf: Josefina Bodin

Adam, pappa till Oliver 4 år och Livia 3 år, vill ha tips på hur man får barnen att äta mer fisk. Det är svårt att få barnen att äta allt man själv äter, menar han. Julia tipsar om att servera Matkassens frasiga fiskpinnar på vanlig, fryst torsk eller locka med en krämig fiskgratäng. Att introducera nya livsmedel med pasta är också trick som tål att prövas, tipsar en förälder. Christian Reimer kommer in och slår sig ner med sonen Augustin 15 månader, som vant rör sig i lokalerna. Han vet precis var lådan med kameler står och tultar iväg med faslig fart. Pappa Christian berättar att de gärna bakar surdegsbröd hemma och låter barnen få plockmat, otvunget och valfritt. 
– Det finns så mycket hopakok i affärernas hyllor, säger han. Det är enkelt att göra grejer själv, som egen mysli.

Föräldrar vill ha professionella råd

Många böcker om kost och hälsa innehåller så allvarliga felaktigheter att det kan påverka människors beteende och hälsa negativt, menar fyra medicinforskare i Dagens nyheter i februari i år. Vi överöses med råd från självutnämnda experter, och det är inte lätt för barnfamiljer att veta vad som är sant och falskt.  

– Vi upplever att föräldrar uppskattar att vi står för kunskap och objektivitet, säger Tina Dahlberg. Mödra- och Barnhälsovården är en trygghet för många föräldrar, vi följer de allra flesta barn från första levnadsveckan och kan ge individuella råd för familjernas skilda behov.

– Inspirationen är viktig, menar Adam som låter barnen förse sig med bär och bananpannkakor i Familjecentralens kök. Det är lätt att matlagningen blir enkelspårig. En sån här dag kan få igång tankarna. Det jag spontant tar med mig härifrån är hur man kan locka barnen att testa nytt, genom att lägga till det man vill introducera till rätter som barnen redan gillar.

Christian Reimer med sonen Augustin 15 månader.
Fotograf: Josefina Bodin

Kvalitetssäkrat och miljösmart

I matkassen ingår sex veckomenyer och totalt trettio läckra middagar, och fler veckomenyer är på gång. Recepten är kvalitetssäkrade och följer Nordiska Näringsrekommendationer. Fisk, kött, vegetariskt och kyckling samsas i receptsamlingen, med betoning på mer fisk och grönt för barnen. I Matkassen finns lättlagade rätter som är bra för både miljön och plånboken, berättar Julia för föräldrarna.
– Jag testköpte veckomeny 1 och summan landade på 430 kronor, för fem middagar till fyra personer. Det är prisvärd mat!

Tolv familjer har tyckt till

Familjecentralens Matkasse har utvärderats och bygger på totalt 17 djupintervjuer med föräldrar och personal på familjecentraler, barnavårdscentraler och barn- och ungdomsmedicinska mottagningar i Västra Götalandsregionen. Tolv familjer har beskrivit hur de upplever matkassen. Resultaten visar att föräldrar uppfattar att matkassen är en trygghet i det överflöd av råd och rön om mat som finns idag. Man uppskattar närvaron av experter på mat i form av barn- och mödrahälsovårdens legitimerade dietister, och menar att man kan lita på den information man får. Föräldrar tycker också att matkassen är lätt att använda. 

Västra Götalandsregionens södra hälso- och sjukvårdsnämnd finansierar Familjecentralens Matkasse och förhoppningen är att konceptet ska spridas till fler familjecentraler inom Västra Götaland. 

Webbsida med recept

Familjecentralens Matkasse har samlat allt material på en egen webbplats. Välkommen att hämta inköpslistor, veckomenyer och temarecept här www.narhalsan.se/matkasse

Vill du läsa mer om utvärderingen av Familjecentralens Matkasse, klicka här 

Kontaktpersoner för Familjecentralens Matkasse

Julia Backlund, leg. dietist på Centrala barnhälsovården
Tfn 010-4359506
julia.backlund@vgregion.se

Kristina Dahlberg
Dietist, Närhälsan Borås barnmorskemottagning

Telefon: 0320-77 92 94, 010-435 95 02
tina.dahlberg@vgregion.se

 

Senast uppdaterad: 2019-05-07 14:55