Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Familjecentralens matkasse - matkassen för hela familjen

"Vad ska vi äta i dag?" är en fråga som många känner igen sig i. Familjecentralens matkasse är ett koncept som ger konkret stöd i vardagen för föräldrar och familjecentralens personal. Det visar den utvärdering som folkhälsokommittén finansierade och som nu är klar. Läs mer om utvärderingen och de positiva resultat som den visar.

Konceptet Matkassen är ett samverkansprojekt, mellan barnhälsovård, mödrahälsovård och familjecentraler. Det startades 2016 av dietisterna Julia Backlund och Tina Dahlberg på barn- och mödrahälsovården i Borås i samverkan med Familjecentralen Sjöbo.

Matkassen utvecklades som ett svar på föräldrarnas frågor om vad som är bra mat. Syftet är att stimulera, inspirera och underlätta hälsosam handling och matlagning för hela familjen, inte enbart för barnen. Matkassen erbjuder varierande recept med fisk, kött, fågel och vegetariskt. Förutom fem veckomenyer finns tips på kalasmat, utflyktsmat och barnmat till de yngsta.

Konceptet Matkassen består av två olika delar;

  • Familjecentralens matkasse – tygkasse, recept, event och provsmak
  • Matkassen för hela familjen – webbsida med recept

Konceptet har under 2018 spridits till alla Familjecentraler och Familjecentralsliknande verksamheter i Södra Älvsborg och även i vissa delar av Fyrbodal. Flera Familjecentraler runt om i VGR visar ett intresse för att starta igång konceptet. Södra hälso-och sjukvårdsnämnden har även beviljat medel för fortsatt spridning och utveckling av konceptet under 2019 i nämndområdet.

Läs utvärderingsrapporten av Matkassen här

Läs presentationen av Matkassen här

 

 

Senast uppdaterad: 2020-02-21 14:53