Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

EU:s politik för sammanhållning, forskning och innovation

EU:s nya långtidsbudget har blivit kraftigt försenad på grund av den osäkerhet som följt på Storbritanniens utträde ur EU. Stora delar av förutsättningarna för EU:s stöd för tillväxt och utveckling, för forskning och innovation samt för kultur och kreativa är dock redan på plats.

Kommissionens förslag till långtidsbudget har till stora delar varit i linje med VGR:s prioriteringar men det kvarstår fortfarande en osäkerhet kring hur rådet kommer att ställa sig till både fördelning och budgetens omfattning. En överenskommelse förväntas tidigast hösten 2020.   

För att lokala perspektiv ska kunna säkras är det angeläget att lokal och regional nivå är med tillsammans med nationell och europeisk nivå och styr genomförandet av EU:s budget. VGR måste därmed fortsatt bevaka processen och vara beredd att agera när vi ser betydande förändringar av kommissionens förslag som påverkar förutsättningarna för VGR.   

Detta vill Västra Götaland

  • VGR arbetar för att EU:s långtidsbudget i synnerhet med fokus på sammanhållningspolitiken där vi tror Sveriges tilldelning kan komma att ifrågasättas. 
  • VGR arbetar för att EU:s nya ramprogram för forskning och innovation fortsättningsvis ska gynna VGR kan fortsätta utvecklas genom att aktivt delta i programmen och ta del av dess resurser och samarbeten.  

Senast uppdaterad: 2020-04-21 11:13