Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Elektrifiering av transportsektorn

Elektrifiering påverkar fordonsindustrin mer än andra förnybara alternativ, eftersom elektrifiering innebär en transformering av innehållet i det som utvecklas och tillverkas i Sverige. Förbränningsmotortillverkningen förväntas minska och utveckling och tillverkning av fordon med elektriska drivsystem öka.

Fordonsindustrin är den viktigaste enskilda delen av Västra Götalands ekonomi och drivande för regionens FoI-kapacitet generellt. För att säkra en fortsatt stark fordonsindustri i regionen är det viktigt att behålla kompetens och utveckling samt säkra en fortsatt stark underleverantörsbransch och fordonstillverkning med kapacitet att tillverka kompletta elfordon i Sverige. 

Under 2020 kommer EU-lagstiftning som avser främja en snabb omställning till alternativa bränslen att antas. Att EU:s prioriteringar stämmer överens med förutsättningarna i Västra Götaland, liksom att Sverige som medlemsstat lever upp till EU:s lagstiftning är nödvändigt för att vi ska nå våra mål.  

Detta vill Västra Götaland

  • Sverige behöver statligt stöd till omfattande utbyggnad av stationär laddinfrastruktur.
  • En accelererad utrullning av laddstationer är nödvändig – infrastrukturen måste komma först.
  • Det offentliga finansieringsstödet bör utformas för att stötta ”systemansökningar”.
  • Laddinfrastrukturen måste vara tillgänglig och öppen.

Senast uppdaterad: 2020-04-27 09:12