Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

VGR på plats under FN:s klimatkonferens, COP25

Publicerad:

Från den 2 till 13 december samlades representanter från hela världen i Madrid, Spanien, för att diskutera klimatförändringar och det globala klimatavtalet, mer känt som Parisavtalet. Västra Götalandsregionen (VGR) fanns på plats under dessa dagar bland ministrar, klimataktivister och företagsrepresentanter.

Conference of the Parties, eller COP, som det förkortas till, samlar representanter från Förenta Nationerna (FN), Europeiska Unionen (EU), nationell, regional och lokal nivå. En utav dessa representanter som var på plats i Madrid var Magnus Berntsson, ordförande för miljönämnden i Västra Götalandsregionen samt ordförande för Assembly of European Region (AER) och Regions of Climate Action (R20).

Första veckan av konferensen medverkar tjänstepersoner från alla världens länder följt av andra veckan då ansvariga nationella ministrar tar över förhandlingsansvaret. Magnus Berntsson anlände till Madrid för den andra veckan av konferensen. Väl på plats i Madrid träffade han nyckelpersoner inom klimat- och miljöområdet. Mest framträdande var mötet med Frans Timmermans, EU-kommissionens verkställande vice-ordförande med klimatansvar. Samtalet med Timmermans fokuserade på EU:s flaggskepssatsning, den nya gröna given och hur regioner bör inkluderas i denna nya ambitiösa satsningen.

- Regioner har länge visat sitt engagemang i kampen mot klimatförändringar. De utgör viktiga aktörer eftersom de spelar en strukturell roll i sina territorier, från städer till landsbygd och perifera områden. Till COP26 vill vi se att de nationella regeringarna och internationella organisationerna är djärva och inkluderar den lokala och regionala nivån, säger Magnus Berntsson.

Utöver EU-representanter träffade även Magnus Berntsson den svenska delegationen som leddes av Miljö- och klimatminister samt vice statsminister, Isabella Lövin. I mötet med de svenska delegaterna lyftes bland annat VGR:s arbete med Klimat2030.

COP-konferenserna samlar inte bara representanter från den offentliga sektorn utan även den privata. VGR medverkade även via satsningen regionalt exportcentra som är ett regeringsinitiativ. I samverkan med Business Sweden och Region Värmland fanns flera västsvenska företag på plats i Madrid. Swedhydro från Alingsås och Elpanneteknik från Göteborg är två exempel från Västra Götaland. Företagen får en möjlighet att visa upp sina produkter som kan bidra till ett bättre klimat och hjälpa till att nå målsättningarna i Parisavtalet. Dessutom utgör konferensen en bra möjlighet att träffa andra intressenter och samarbetspartner.

COP25 i Madrid avslutades på övertid. Regeringen beskriver mötet som utmanande både tekniskt och politiskt där flera svåra frågor skjutits upp till framtida möten. Däribland en av konferensens huvudfrågor, Parisavtalets artikel 6, som fokuserar på hur länderna ska samarbeta internationellt för att nå sina mål.

Därmed ökar förväntningarna till nästa år, COP26, som tar vid i Glasgow. Konferensen bedöms vara det viktigaste sedan COP21 och skapandet av Parisavtalet. Vid COP26 ska nämligen regeringar runt om världen presentera eller uppdatera sina nationellt beslutade klimatåtaganden under Parisavtalet.

För mer information om Parisavtalet, läs här.

För mer information om Västra Götalands klimatarbete, läs här.

Publicerad: