Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nordsjöstrategi antagen

Publicerad:
En vuxen och ett barn barfota vid  strandkant där vågor rullar in

CPMR:s Nordsjökommission, som leds av Västra Götalandsregionen, antog vid årsmötet i november sin nya strategi, North Sea Region 2030 och inbjuder andra aktörer att delta i genomförandet. Strategin pekar ut ett produktivt och hållbart hav, och en klimatneutral, sammankopplad och smart Nordsjöregion som sina fyra prioriterade områden och därunder 14 teman för arbetet.

Nordsjökommissionen är en medlemsorganisation som samlar folkvalda och tjänstemän från de flesta regioner kring Nordsjön för att utbyta erfarenheter, ta initiativ till samarbeten och vara en röst för Nordsjöregionen i EU. 27 regioner i åtta länder är medlemmar i Nordsjökommissionen som ingår i de europeiska kustregionernas lobbyorganisation CPMR.

Arbetet drivs framför allt genom fyra arbetsgrupper, en för varje prioriterat område. Det pågår även arbete med att involvera ungdomar från medlemsregionerna. Varje år är Nordsjökommissionen medarrangör av en Nordsjökonferens tillsammans med Interregs Nordsjöprogram, som man har ett nära samarbete med. Ordförande är sedan 2016 Kerstin Brunnström, Västra Götalandsregionen.

- Strategin med sin koppling till FN:s hållbarhetsmål och sin tematiska inriktning på friskt hav, rena transporter, klimatarbete och smart regional utveckling visar tydligt hur mycket Västra Götaland har gemensamt med sina grannar i Nordsjöregionen och att samarbete över gränserna är ett verktyg för vårt eget regionala utvecklingsarbete, säger Magnus Engelbrektsson, VGR, som är Nordsjökommissionens generalsekreterare.

Nordsjöstrategin - North Sea Region 2030

Nordsjökommissionen

VGR och Europeiska nätverk och organisationer: Nordsjökommissionen


Publicerad:
Senast uppdaterad: 2020-11-23 17:16