Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

En ny kommission - men när?

En förlängning av Brexit, en försenad EU-budget och ett försenat tillträde för den nya Europeiska Kommissionen… Eller med andra ord – en minst sagt oviss tid för den Europeiska Unionen. Om allt hade gått enligt planen så hade vi haft en ny kommission på plats den första november, men nu förväntas det dröja åtminstone till den första december. Här följer en uppdatering av den senaste tidens händelser.

För två månader sedan presenterade tillträdande kommissionsordförande Ursula von der Leyen sin kommission. Av de 26 föreslagna blev kandidaterna från Ungern, Frankrike och Rumänien inte godkända av Europaparlamentet. De tre länderna har sedan dess nominerat nya kandidater och igår (14 november) blev alla tre utfrågade i parlamentet. Adina Vălean (Rumänien) och Thierry Breton (Frankrike) godkändes, medan Olivér Várhelyi (Ungern) behöver komplettera med skriftliga svar till parlamentet. Rumäniens kandidat Adina Vălean har tilldelats transport-portföljen – ett kommissionärsuppdrag som berör regioner i allra högsta grad. En viktig transport- och infrastrukturfråga för Västra Götalandsregionen (VGR) just nu är utbyggning av tågsträckan Göteborg-Oslo, en sträcka som ingår i EU:s TEN-T förordning. För VGR är det alltså viktigt med en kommissionär som försvarar de sträckor som finns med i TEN-T förordningen, vilket Adina Vălean sa sig göra under sin utfrågning.

Ylva Johansson utfrågades i parlamentet

Vad gäller då för resten av kommissionen? I slutet av september började utfrågningarna av kandidaterna och detta följde vi på Brysselkontoret live i parlamentet och streamat från parlamentets hemsida. Under utfrågningen av Sveriges kandidat Ylva Johansson var representanter från VGR:s Brysselkontor självklart på plats i parlamentet. Ylva Johansson har tilldelats portföljen för inrikesfrågor, vilket inkluderar migrationsfrågor. Under Ylva Johanssons utfrågning pressades hon på konkreta svar om hur den pakt på migrations- och flyktingpolitik som hon föreslår kommer se ut. Ylva Johansson var försiktig med att ge den typen av konkreta svar, vilket hon kritiserades för, men i slutändan blev hon godkänd. Ylva Johansson kommer dela ansvaret för migrationspolitiken tillsammans med Margaritis Schinas (Grekland) som tilldelats den omdiskuterade portföljen som ursprungligen hade titeln Protecting our European Way of Life. Efter påtryckningar har von der Leyen gått med på att ändra titeln som nu döpts om till Promoting our European Way of Life.

Omorganisering av kommissionsuppdragen

Förutom osäkerheten kring saknade kommissionärer råder det också en del förvirring i och med von der Leyens omorganisering av kommissionen. Utöver de viceordförande-uppdrag som kommissionen traditionellt brukar ha så har von der Leyen även skapat tre verkställande viceordförande-uppdrag som ska ha ett mer övergripande ansvar. Dessa tre verkställande viceordföranden är Valdis Dombrovskis (Lettland) med ansvar för EU:s ekonomi, Frans Timmermans (Nederländerna) med ansvar för EU:s miljö och klimatambition och Margrethe Vestagar (Danmark) med ansvar för konkurrens och den digitala omställningen i EU. Det är ännu oklart hur omorganiseringen kommer fungera i praktiken, men tanken är att den nya strukturen ska främja koordinering mellan kommissionärerna så att mer samlade krafttag ska kunna tas.

Den nya kommissionens betydelse för VGR

Vad betyder då allt det här för Västra Götalandsregionen? Mycket är som sagt fortfarande oklart – Brexit har förlängts, och därmed saknas en brittisk kommissionär, och än finns det varken EU-budget eller kommission på plats. Vad som dock är positivt är den rekordhöga ambitionen på miljö- och klimatområdet – en ambition som är helt i linje med VGR:s egna ambition. Nu återstår det för VGR att fortsätta följa utveckling i Bryssel och med lite flyt så har vi en kommission på plats om två veckor.

Senast uppdaterad: 2020-03-10 09:33