Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Brysselkontoret

Brysselkontoret är Västra Götalandsregionens förlängda arm på plats i Bryssel. Kontorets uppgift är att utifrån ett EU-perspektiv bidra till att uppfylla VGR:s mål. Det sker genom att omvärldsbevaka, delta i policyprocesser, genom strategisk påverkan samt skapa goda kontakter i Bryssel. Vi är också tjänstepersonsstöd till politiken och Koncernkontoret på plats i Bryssel.

Fokusområden

De frågor vi bevakar och driver är främst kopplade till VGR:s regionala utvecklingsuppdrag. En utgångspunkt för Brysselkontorets arbete är Västra Götalandsregionens mål och styrdokument, som exempelvis externa påverkansagendan och utvecklingsstrategin VG2020. De prioriterade områdena för Brysselkontoret är:

Introduktionsfilm om Brysselkontoret

Medarbetare och ansvarsområden

  • Robert Casinge - kontorsansvarig för Brysselkontoret (föräldraledig till september-19)
  • Melissa Frödin - tillförordnad kontorsansvarig för Brysselkontoret och ansvarig för hållbara transporter & infrastruktur samt Nordsjökommissionen
  • Andrea  Lagundzija - regionutvecklare och ansvarig för forskning & innovation
  • Annelie Weinholt - regionutvecklare och ansvarig för sammanhållningspolitiken
  • Charlotte Beijer - regionutvecklare och ansvarig för miljö & kommunikation

Kontaktuppgifter

Studiebesök

Vi tar emot studiebesök och är relationsskapare för VGR:s personal, kommuner och övriga intressenter.

Studiebesök i Bryssel

Vi finns på Twitter!

Följ oss på Twitter för nyheter och information om vårt arbete @RegionVästraGötaland

Brysselkontoret rapporterar

Enligt en ny opinionsmätning ökar stödet för EU i Europa. I snitt tycker 60 procent av de 27 000 tillfrågade EU-medborgarna att deras land fått fördelar av ett medlemskap. Det är en markant ökning sedan 2011, då bottennoteringen låg på 47 procent.

Europeiska kommissionen har presenterat En ny agenda för forskning och innovation. Ambitionsnivån är hög. Genom ökade anslag och nya åtgärder ska Europa bli världsledande inom viktiga industrisektorer.

I veckan blev initiativet DiscoverEU klart som ger cirka 15 000 18-åringar i Europa möjligheten att resa gratis med Interrail-pass i sommar. Ansökan öppnar den 12 juni och stänger den 26 juni 2018.

EU-nyheter från Sverige

Västsvenska EU-konferensen 2019
För 17:e året i rad är det dags för Västsvenska EU-konferensen! En mötesplats för tjänstepersoner och beslutsfattare som arbetar för lokal och regionalutveckling i Västsverige utifrån ett europeiskt perspektiv.
Nulägesrapport Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrak
Förutsättningarna för höstens ansökningsomgång är nu klara. Alla insatsområden hålls öppna, liksom möjligheterna att söka projekt oavsett geografiskt område. Däremot är det få medel kvar inom insatsområde Innovation och i potten för norska IR-medel.
Västsverige toppar europeiska rankningar för digitalekonomi och innovation
Västsverige och Sverige toppar EU-kommissionens uppföljningar och utvärderingar inom bland annat digitalekonomi och innovation. Det visar två nyligen utförda jämförelsestudier, The Digital Economy and Society Index (DESI) och European Innovation Scoreboard, där medlemsstaterna i Europa har utvärderats efter digital prestanda och konkurrenskraft inom innovation. Analyserna har även brutits ner på regional nivå där Västra Götaland med Halland, som tillsammans utgör den regionala indelningen NUTS2 Västsverige, utpekas i gruppen bäst i klass.
Stora förändringar väntar i Europaparlamentet efter valet
I söndags var det val till Europaparlamentet. Valet, som av vissa har kallats det viktigaste valet i EU:s historia, handlade denna gång inte bara om vilken politik som kommer att föras de nästkommande fem åren i Bryssel, utan var i mångt och mycket också en omröstning om det europeiska projektets framtid. Valet föregicks av stor mediebevakning och röstdeltagandet var i Sverige det högsta någonsin; cirka 55 procent. Valresultatet visar på ett fragmenterat Europaparlament, där de partigrupper som tidigare dominerat EU förlorar sin majoritet, medan högerpopulistiska, liberala och gröna partier går starkt framåt.

Kontakta oss

Kontaktuppgifter

Besöks- och postadress

Region Västra Götaland Nordic House (floor 8)
Rue du Luxembourg 3
1000 Brussels
BELGIUM

Närmsta Metro-station: Trone (Troon).
Karta och vägbeskrivning till Rue du Luxembourg 3

Senast uppdaterad: 2019-02-04 14:54