Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Dryport

Interreg Nordsjöprojektet DRYPORT (2007-2013) syftade till att fler frakttransporter skulle gå via tåg och kanaler istället för via vägar.

Interreg Nordsjönprojektet DRYPORT (2007-2013) inrättades för att lösa frågan om  växande trängsel i hamnar och hamnområden. En annan fråga som projektet identifierade var att alla varor som kom in i hamnarna behövde transporteras genom städerna för att fortsätta leveransen till slutanvändarna. Detta då hamnar generellt är placerade på ”fel sida” av städerna. Genom att skapa smarta inlandsterminaler som var anslutna till hamnar via järnväg eller vattenvägar skulle i stället lasten kunna transporteras till inlandshamnarna och därmed bidra till att minska koldioxidutsläpp, föroreningar och trängsel.

Aktiviteterna i Västra Götaland fokuserade främst på etableringen av Falköpings dryport – Skaraborg Logistic Center, med koppling till Göteborgs hamn. Västra Götalandsregionen var Lead partner och bland annat Falköpings kommun medverkade, tillsammans med en rad offentliga organisationer och privata företag.

Läs mer om DRYPORT-projektet här.

Senast uppdaterad: 2022-03-11 13:52