Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet

Nu pågår ett omfattande arbete inom EU, nationellt i Sverige och på Jordbruksverket för att förbereda inför det nya programmet som beräknas starta under våren 2022.

EU-kommissionen har beslutat den förordning som ligger till grund för det svenska havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet 2021–2027. Förordningen innehåller de EU‑gemensamma regler och villkor som gäller för stöd under programperioden.

De olika stöden i havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet finansieras både av pengar från Europeiska havs-, fiskeri och vattenbruksfonden och av nationella pengar.

För kommande program kommer Sverige ha en budget på cirka 1,7 miljarder kronor att fördela till stöd för ett hållbart fiske och vattenbruk. 

EU-kommissionen behöver godkänna det svenska havs-, fiskeri- och vattenbruksprogrammet innan stöden kan öppna för ansökan. Det blir troligtvis till våren 2022. Programmet kommer att öppna för ansökningar så snart som möjligt efter att programmet är godkänt av kommissionen.

Förvaltande myndighet är Jordbruksverket.

Senast uppdaterad: 2023-01-16 16:42