Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Västra Götaland får 34 miljoner i bredbandsstöd

Publicerad: Uppdaterad:

Västra Götaland är en av fyra regioner som får 34 miljoner i statligt stöd för att bygga ut bredband i glesbefolkade områden.

Det är Post- och telestyrelsen som på uppdrag av regeringen ska fördela totalt 650 miljoner kronor de närmaste tre åren. Syftet att öka tillgängligheten till snabbt bredband runtom i Sverige. Först ut är Västra Götaland tillsammans med Blekinge, Värmland och Västernorrland som får 34 miljoner kronor vardera under 2020.

- Mycket av bredbandsutbyggnaden görs fortfarande på rent kommersiella villkor, men tillskottet av finansiering är välkommet och kommer att bidra till att fler länsinvånare får tillgång till bredband, säger Eric Åkerlund, regional bredbandskoordinator på Västra Götalandsregionen.

2025 ska hela landet ha snabbt bredband

Digitalisering är en nyckelfaktor för offentlig sektor, näringsliv och privatpersoner. Västra Götalandsregionen har en regional bredbandsstrategi följer regeringens nationella bredbandsmål: 2020 ska 95 procent av alla hushåll och företag ha en bredbandsuppkoppling om minst 100 Mbit/s. År 2025 ska hela Sverige vara anslutet.

- I Västra Götaland har just nu 83 procent av hushållen tillgång till bredbandsuppkoppling om minst 100 Mbit/s, men på glesbygden är det bara 55 procent. Samtidigt är vi ett av de län som har bäst andel bredbandsanslutna hushåll på landsbygden, berättar Eric Åkerlund.

Det statliga stödet från Post- och telestyrelsen är ett steg på vägen. Men de medel som nu beslutats täcker bara en liten del av det finansiella behovet, menar Eric Åkerlund:

- Vi har också ungefär 50 miljoner kronor kvar av det tidigare bredbandsstödet från landsbygdsprogrammet, och vi har ett eget regionalt bredbandsstöd till kommunerna på maximalt 30 miljoner kronor. Samtidigt är dessa stödmedel ändå en bråkdel av vad som skulle behövas för att bygga bredband till alla hushåll och företag som behöver. Vi kommer att fortsätta samverka med länets kommuner och aktörer för att åstadkomma ytterligare finansiering för bredbandsutbyggnad.

Profilbild av Eric Åkerlund

Eric Åkerlund

Regional bredbands-kooordinator
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: