Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Vad händer med bredbandsstödet efter 2020?

Publicerad:

Den nuvarande stödperioden tar slut i december 2020. Vad händer sen? Kommer EU att bevilja Sverige mer stödpengar för bredbandsutbyggnad trots att vi redan har en betydligt bättre tillgång till bredband än de flesta andra länder i Europa? Om inte, kommer staten då att satsa egna pengar och i så fall hur mycket? Det är spännande frågor som just nu utreds av regeringen.

PTS har sedan i juni i uppdrag att komma med ett förslag på en modell för hur stödet ska se ut.

I uppdraget från regeringen står det att PTS ska ”främja utbyggnaden av snabbt bredband och inom ramen för detta konkretisera hur framtida stödinsatser för bredbandsutbyggnad skulle kunna utformas på ett effektivt sätt”. Uppdraget ska ske med utgångspunkt i PTS tidigare förslag om ett nytt nationellt stöd som utformas som en ”uppifrån-och-ned”-modell. Det betyder att man från nationell nivå pekar ut var stödpengarna ska riktas, snarare än att detta, som hittills, styrs av varifrån det kommer ansökningar. Mer om detta finns att läsa på https://www.pts.se/sv/bloggen/pts-bloggen/rivstart-med-nytt-bredbandsstod-i-sikte/

UBit-gruppen har lämnat in sina synpunkter till PTS och det har också varit en workshop om detta med PTS och de regionala bredbandskoordinatorerna i början av september.


Publicerad: