Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hög tid att söka det regionala bredbandsstödet 2020

Publicerad: Uppdaterad:
Eric Åkerlund, regional bredbands-koordinator Västra Götaland

Det börjar bli bråttom för länets kommuner att söka ur årets tilldelning av medel för det regionala bredbandsstödet! Bredbandsutbyggnaden är prioriterad av Regionutvecklingsnämnden i Västra Götaland och vi vill inte riskera att medlen ska frysa inne.

UBit-gruppen och VGR bjuder in kommunernas bredbandssamordnare, representanter för kommunala stadsnät, kommersiella aktörer och fiberföreningar till möten. VGR:s bredbands-koordinator, Eric Åkerlund, presenterar de möjligheter som finns till stöd för bredbandsutbyggnad i länet. Därefter blir det gott om tid för frågor och diskussioner. 

Mötena hålls digitalt via Microsoft Teams:

  • torsdag 17 september kl 10-12
  • fredag 25 september kl 10-12

Två separata inbjudningar kommer att skickas ut, en för varje träff. Välkommen att anmäla ditt deltagande genom att acceptera någon av dessa.

- Om du känner att någon ytterligare i er kommun bör delta, får du gärna dela inbjudan vidare. Om ingen av dessa tider passar, hör av er, så kan vi ordna fler träffar. Det är VGR:s roll att driva och stötta utbyggnaden av bredband i kommunerna i Västra Götaland, säger Eric Åkerlund, regional bredbands-koordinator.

VGR:s bredbandsstöd till kommunerna i Västra Götaland

Västra Götalandsregionen har tillsammans med länets kommuner ett eget bredbandsstöd sedan 2011. Stödet kan gå till några olika ändamål:

  1. Byggande av stamledningar till nya anslutningspunkter för lokala bredbandsnät
  2. Etablering av samhällsmaster i områden med dålig täckning av mobilt bredband
  3. Anläggande av redundant bredband för bättre robusthet och säkerhet i tidigare etablerade nät
  4. Anslutning av hushåll och företag i områden som inte byggs ut via andra stöd.

Det regionala stödet kan endast sökas av länets kommuner. Kommunen ska göra en konkurrensutsättning av stödet, så att en extern part fås att bygga, äga och driva den anläggning som stödet avser. Upplägget liknar därmed en tjänstekoncession. Stödet kan endast gå till anläggningens passiva delar. Finansiering av den passiva delen av anläggningen delas lika mellan VGR och kommunen så att stödet för denna del uppgår till 100 %.

Profilbild av Eric Åkerlund

Eric Åkerlund

Regional bredbands-kooordinator
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: