Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fortfarande bland de bästa i Sverige på bredband

Publicerad: Uppdaterad:
Skärmklipp PTS bredbandskarta med Västra Götaland

Göteborg har kommit längst med 96 procent hushåll med bredband på 100 Mbit/s och är därmed den enda kommunen i Västra Götaland som ligger över målet till 2020 om att 95 procent i länet ska ha tillgång till snabbt bredband. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) Mobiltäcknings- och bredbandskartläggning 2019.

Öckerö hade under 2019 den snabbaste tillväxten av snabbt bredband med 19 procentenheter, från 48 till 67 procent. 86 procent av hushållen i Västra Götaland hade tillgång till snabbt bredband på 100 Mbit/s i oktober 2019. Snittet för riket är 85 procent.

- Det är glädjande att Västra Götaland fortfarande ligger bland de bästa länen i landet vad gäller bredbandsutbyggnad. För hushåll på landsbygden som har möjlighet att ansluta sig till framtidssäkert fast bredband så är Västra Götaland fortfarande näst bäst i landet med en andel på 78 procent, medan riksgenomsnittet ligger på 59 procent, säger Eric Åkerlund som jobbar på Västra Götalandsregionen som länets bredbandskoordinator.

Västra Götalands kommuner (Excel)

Nära tillgång till snabbt bredband 

Om även hushåll som finns i absoluta närheten av ett snabbt bredbandsnät räknas in har Partille kommit längst. Där har 99,5 procent av alla hushåll tillgång till snabbt bredband i absoluta närheten.

Målet för 2025 är att 98 procent av hushållen ska ha tillgång till bredband med 1000 Mbit/s i absoluta närheten. Det målet klarar idag fyra av länets kommuner, Partille, Göteborg, Trollhättan och Mölndal.

Bäst tillgång till snabbt bredband i absoluta närheten av hushållen på landsbygden har idag Vara, Herrljunga och Essunga kommuner som alla ligger över 98 procent.

Mellerud som förra året hade den lägsta andelen hushåll med tillgång till 100 Mbit/s med 46 procent, har i år ökat med 12 procentenheter till 58 procent. Istället är det nu Bengtsfors som har den lägsta andelen med 55 procent.

PTS kartläggning på statistik.pts.se 
Underlaget i kartformat på bredbandskartan.se.

Pressmeddelande från VGR

Profilbild av Eric Åkerlund

Eric Åkerlund

Regional bredbands-kooordinator
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: