Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fiberföreningar har svårt att få del av stöd

Publicerad:

Fiberföreningar står för en stor del av bredbandsutbyggnaden på landsbygden i Västra Götaland. Men en analys av årets bredbandsstöd från Post- och Telestyrelsen visar att inga fiberföreningar har sökt det nya stödet från PTS, hur kan det komma sig?

I många år har fiberföreningar stått för en stor del av utbyggnaden av fiberbaserat bredband i Västra Götaland. De har kunnat söka och få stöd från Landsbygdsprogrammet som hanteras av Länsstyrelsen.

I år har för första gången ett nytt bredbandsstöd introducerats med ett nytt regelverk där det är Post- och Telestyrelsen (PTS) som står för både utformningen av regelverket och för handläggningen. När det första årets stöd har fördelats står det klart att inte en enda fiberförening har sökt stödet.

Stödet inte anpassat för ideella föreningar

Det visar sig att stödets utformning är anpassad till hur kommersiella aktörers affärsmodell är utformad. Därför är det svårt för fiberföreningar som jobbar med medlemsinsatser och utan vinstintresse, att få ihop kalkylen med det nya stödsystemet. Detta har Västra Götalandsregionen påpekat för PTS vid flera tillfällen.

En organisation som arbetar för fiberföreningarnas sak är Byanätsforum. Bredbandsföreningarna bygger oftast till en lägre kostnad och har för det mesta högre anslutningsgrad än andra nät. Det borde premieras och inte motarbetas.

Byanätsforum har analyserat problemet på djupet och skrivit om saken så sin webbplats

Snart offentliggörs hur regelverket för 2021 års PTS-stöd kommer att vara utformat och det återstår att se om problemet kvarstår då.

Profilbild av Eric Åkerlund

Eric Åkerlund

Regional bredbands-kooordinator
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: