Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Åtgärd för bättre mobiltäckning

Publicerad: Uppdaterad:

För första gången har VGR:s bredbandsstöd använts för att uppföra en samhällsmast.

Den 7 juni 2018 antog regionutvecklingsnämnden en reviderad bredbandsstrategi som bättre än tidigare är anpassad till Sveriges nya nationella bredbandsmål. Till bredbandsstrategin hör en handlingsplan som beskriver nya möjligheter till stöd från regionen och kommunerna, för att bättre kunna uppnå de höjda målen. Bland annat går det numera att få stöd för att förbättra mobiltäckningen i områden där mobiloperatörerna inte har byggt ut och inte avser att bygga de närmaste åren. Om kommunen har starka skäl att bygga ut där, kan man skicka in en ansökan till VGR. Vi tittar sedan tillsammans på ärendet för att se om detta är enda vägen framåt och om det är rimligt att lägga de resurser som behövs.

Det första projektet av detta slag är nu under utförande. Det är kommunen i Mariestad som bidrar till en utbyggnad runt Brommö och där nu kommunen och VGR står för anläggandet av den passiva infrastrukturen som behövs. För aktiv utrustning samt drift av anläggningen i 15 år har Mariestads kommun handlat upp en aktör som åtar sig detta.


Publicerad: