Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Bredband i Västra Götaland

En robust och välutbyggd IT-infrastruktur är en förutsättning för att det moderna samhället ska fungera. Invånare, näringsliv och offentlig sektor är beroende av att nätet fungerar. Särskilt när allt fler personer jobbar hemma måste bredbandet alltid vara uppe både i tätorter och på landsbygden.

95 procent av alla hushåll och företag i Västra Götaland ska ha tillgång till bredband med en hastighet av 100 Mbit per sekund i båda riktningarna år 2020. Det är ett av målen i Västra Götalandsregionens bredbandsstrategi och en viktig del i den västsvenska kraftsamlingen för digitalisering.

Bredbandsstrategi

Kraftsamling digitalisering

Bredbandsutbyggnaden i Västra Götaland

I Västra Götaland har vi kommit långt när det gäller utbyggnaden av fiber på landsbygden. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Nästan var tionde hushåll på landsbygden i länet har fortfarande inte möjlighet att ansluta sig till snabbt bredband enligt Post- och Telestyrelsens (PTS) bredbandskartläggning.

Bredbandskartläggning

Att nå de kvarvarande hushållen och företagen kommer att kräva god finansiering och stort intresse från både bredbandsbyggare och blivande kunder. Men det finns stöd att söka och potten med tillgängliga medel är fortsatt stor för 2023.

Läs mer hos Post- och telestyrelsen (PTS) 

Stöd till kommuner och fiberföreningar

I vissa områden är det kommersiella intresset svagt och där krävs det även finansiellt stöd för att nå målen. Det finns olika stödmöjligheter för bredbandsutbyggnad i gles- och landsbygd.

Kommuner, fiberföreningar och företag - läs mer och ansök om de olika stöd som finns för utbyggnad av bredband

Aktuellt bredband i Västra Götaland

Profilbild av Eric Åkerlund

Eric Åkerlund

Regional bredbands-koordinator
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Profilbild av Tore Johnsson

Tore Johnsson

Samordnare Digitaliseringsrådet Västra Götaland
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-05-31 11:34