Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Byggmaterial

Vit husfasad bakom en allé

Ett nytt systemtänkande kan göra byggsektorn mer långsiktigt hållbar och skapa återbruk, sluta kretsloppet, minimera byggavfallet och införa nya konkurrenskraftiga cirkulära affärsmodeller. Regionutvecklingsnämnden har ställt sig bakom ett positionspapper: ”Långsiktighet och förutsägbarhet – måsten för ett ökat återbruk i byggsektorn”.

Bygg- och fastighetssektorn står för en tredjedel av Sveriges avfall och nästan en femtedel av växthusgasutsläppen. Tusentals ton av det håller så hög kvalitet att det kan fortsätta användas.

Det behövs en förändring på systemnivå

Cirkulärt byggande kan förändra det. Begreppet innebär en helhetssyn: att planera och designa resurseffektivt och med möjlighet till återbruk, sluta kretsloppet, minimera byggavfallet och införa nya cirkulära affärsmodeller. Förändring behövs på systemnivå, där avfall blir till resurser och utvinningen av jungfruliga tillgångar minskar.

Ett större återbruk i byggsektorn är nödvändigt för att nå klimatmålen, men också för att utveckla svenska företags konkurrenskraft. Vilka förutsättningar behöver Sveriges byggbolag och fastighetsutvecklare för att använda återbrukade material och produkter i både nyproduktion och renoveringsprojekt i större utsträckning?

Byggutmaningen Återbruk visar vägen att gå

I Västsverige har ett antal större återbruksprojekt genomförts med goda resultat de senaste åren. Men för att den kunskap och teknik som utvecklats ska kunna ingå i en storskalig omställning och på riktigt bidra till återbruk i byggsektorn behöver vi undanröja hinder i lagstiftning och regelverk.

Under våren 2021 deltog 11 bolag inom byggsektorn i Västra Götaland i Byggutmaningen Återbruk, där bolagen med experters hjälp har vägletts och guidats att utveckla sitt eget bolags återbruksarbete med goda och stora resultat.

Regionutvecklingsnämnden, VGR har i februari 2022 ställt sig bakom ett positionspapper återbruk i byggsektorn: ”Långsiktighet och förutsägbarhet – måsten för ett ökat återbruk i byggsektorn”.

Vi är redo att hjälpa och stötta fastighets- och byggsektorn att bli ännu bättre och verkligen implementera återbruk som arbetssätt när vi bygger byggnader, samhällen och städer, och på så sätt minska våra klimatavtryck. 

VGR:s positionspapper om återbruk i byggsektorn (pdf)

Profilbild av Jenny Sjöstedt

Jenny Sjöstedt

Regionutvecklare - cirkulära affärsmodeller, hållbart byggande
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2023-01-09 15:25