Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skärpta råd för att bromsa smittspridningen i Västra Götaland

Folkhälsomyndigheten har tillsammans med Smittskydd Västra Götaland beslutat att skärpa råden i Västra Götaland. Skärpningen i Västra Götaland görs för att stoppa den ökande smittspridningen av covid-19.

Läs mer på www.vgregion.se/covid-19

Möte mellan västsvenska bänken och VGR:s gruppledare

Publicerad:
Möte mellan västsvenska politiker på RHG

På fredagen bjöd Västra Götalandsregionens politiska företrädare in sina kollegor i riksdagen - den så kallade Västsvenska bänken - för samtal och diskussion om Västsveriges utmaningar och möjligheter.

Ett 20-tal politiker av de cirka 60 som representerar Västsverige i riksdagen och cirka tio av VGR:s ledande politiker deltog vid träffen som var den första i den här formen. 

Samarbete mellan regional och nationell nivå

Mötet mellan de regionala och lokala politikerna och riksdagsledamöterna är ett led i att skapa närmre samarbete mellan den nationella och regionala nivån i Sverige. Detta  arbete har intensifierats genom att Västra Götalandsregionen från och med 2019 finns representerad i Stockholm på daglig basis för att möta nationella beslutsfattare.

- Jag är glad att så många Västsvenska riksdagsledamöter var på plats och att samtalet var så engagerat. Det är viktigt att vi arbetar gemensamt för att stärka västsvenska intressen och tala med enad röst i de stora strategiska frågorna. Det som är bra för Västsverige är bra för Sverige, sa Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande.

Tema omställning X 2

Temat för mötet var omställning, inom två stora områden. På dagordningen stod bland annat behovet av att ställa om fordonsflottan mot en fossilfri sådan. Diskussioner fördes också om nyttan av skattelättnad för biodrivmedel, och nödvändigheten av förstärkta järnvägsnät inom och till Västra Götaland som behövs för att eliminera det som beskrivs som Västsveriges växtvärk.
 
Resurser till hälso- och sjukvården diskuterades i form av statsbidrag. Men även möjlighet att arbeta än mer effektivt genom att ta till vara fördelarna vid användning av digitalisering och artificiell intelligens. Att skapa förutsättningar för en friktionsfri och säker användning av dessa redskap är viktiga för hälso-och sjukvårdens möjlighet att ställa om inför framtidens utmaningar inom demografi och kostnadsutveckling.

Nytt västsvenskt möte 2020

Diskussionerna kring de utmaningar Västra Götaland och Sverige står inför mynnade i  att samtliga politiker var intresserade av att prata Västsvenska frågor tillsammans igen och att en ny träff ska ske till våren 2020.

Profilbild av Charlotta Lundström

Charlotta Lundström

Enhetschef Externa relationer
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Publicerad: