Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Västra Götalandsregionen satsar på Campus Dalsland

Publicerad:
Skiss på Campus Dalsland
Fotograf: Sofia Magnusson/Bengtsfors kommun

Regionutvecklingsnämnden har idag beslutat om drygt 5,6 miljoner kronor för medfinansiering av projekt ”Campus Dalsland”, en utbildningssatsning med start vid årsskiftet.

Campus Dalsland är en långsiktig utbildningssatsning, som syftar till att etablera en lärmiljö som bidrar till att öka utbudet av eftergymnasial utbildning i Dalsland. Bakom Campus Dalsland står ett gemensamt initiativ från kommunerna Bengtsfors, Åmål, Mellerud, Färgelanda, Dals-Ed och värmländska Årjäng.

- Campus Dalsland ökar utbudet av eftergymnasial utbildning i Dalsland och gör att invånarna får tillgång till högre studier. Det är en långsiktig satsning för att bygga kompetens och skapa förutsättningar för bättre matchning på arbetsmarknaden, säger Kristina Jonäng, ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Långsiktig lärmiljö för högre utbildning

Ett av målen med satsningen är att öka andelen personer som deltar i högre utbildning, men det handlar också om att skapa en mötesplats som stimulerar kunskapsutveckling hos individen och verksamheter samt underlätta för människor att studera oavsett var man bor och var i livet man befinner sig. Verksamheten ser stor potential i att bidra till att kompetensförsörja arbetsmarknaden, vilket är positivt både för Dalsland och Västra Götaland som helhet. Planen är att kunna starta utbildningar från hösten 2022.

Nyligen antogs en handlingsplan för ”Det goda livet i Dalsland”. Kommunerna i Dalsland inklusive Vänersborg, Länsstyrelsen, Fyrbodals kommunalförbund och Västra Götalandsregionen har genom en avsiktsförklaring förbundit sig att medverka till att driva och initiera satsningar i landskapet. Campus Dalsland pekas här ut som en viktig insats för ökade möjligheter till högre utbildning i Dalsland.

Gemensam dialog om utbildningsbehov

Campus Dalsland blir en ingång för dialog och kunskap om de behov och möjligheter som finns i kommunerna i norra Dalsland, och utbildningsanordnare kommer att ha en part att samtala med inför beslut om etablering av utbildningar. 

Studenter kommer att kunna läsa utbildningar på framför allt eftergymnasial nivå. Det kan vara yrkeshögskoleutbildningar, högskoleutbildning på grund- eller avancerad nivå, kompetens-/vidareutbildning, uppdragsutbildning samt FoU-samverkan. Studierna genomförs huvudsakligen på plats på campus, genom så kallad distribuerad utbildning via digital länk i realtid från respektive utbildningsanordnare.

För att kunna ge plats åt en utbildningsmiljö för studenter vid Dalslands sjukhus krävs viss upprustning av de lokaler som ska användas. Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen tar beslut i januari 2022 om finansiering. För tillfället pågår arbetet med att planera lokaler samt föra dialog med utbildningsanordnare.

Läs mer:

Startsida Campus Dalsland

Länk till ärendehandling RUN 17 dec 2021

Maria Nordh

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Senast uppdaterad: 2021-12-17 15:45