Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Varsel i Västra Götaland

Publicerad:
Person lämnar lokal

Antalet varsel har ökat dramatiskt som en följd av coronasmittan covid-19. Följ varselstatistiken i Västra Götaland i den interaktiva rapporten med antal varsel per månad över tid som VGR publicerat.

Publikationen kommer uppdateras varje måndag då Arbetsförmedlingen släpper den senaste varselstatistiken.

- Här kan man bland annat jämföra antal varsel per månad nu med varsel under finanskrisen 2008 och 90-tals krisen. I Västra Götaland har inte antalet varsel ännu nått upp tidigare krisnivåer, men för Sverige sammantaget ligger nivåerna redan i nivå med både finanskris och 90-tals kris. Och då är mars inte slut än, säger Karin Althoff, chef enhet samhällsanalys på avdelning Data och analys.

Coronasmittan covid-19 slår hårt mot många företag särskilt inom transport, besöksnäring och handel (utom livsmedel). Under februari 2020 varslades 500 personer om uppsägning i Västra Götaland. Till och med 22:e mars var antalet varslade 3 560 personer, vilket kan jämföras med 700 personer totalt under hela mars 2019.

interaktiv varselrapport

https://www.vgregion.se//arbetsmarknad/

Permittering eller varsel?

Många arbetsgivare permitterar anställda vilket innebär att de tillfälligt arbetsbefrias och får en lägre lön. Varsel om uppsägning är den tyngre åtgärden som kan innebära att efter förhandlingar kan de anställda sägas upp. 

I statistiken från Arbetsförmedlingen ovan syns enbart varsel och inte permitteringar, och inte heller uppgifter om dem som är frilansare eller säsongsanställda som drabbas hårt av coronakrisen.  

Information med anledning av coronasmittan

Regional utvecklings samlade information om VGR:s åtgärder för att stötta näringsliv, samarbetspartner och projektägare med anledning av covid-19:

https://www.vgregion.se/rucovid19

Profilbild av Karin Althoff

Karin Althoff

Enhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Profilbild av Katarina Ahlin

Katarina Ahlin

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Publicerad: