Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Utlysning: Rena hav och kuster från skräp

Publicerad: Uppdaterad:
Ilandflutet skräp

Nu är det öppet för att ansöka om finansiering för projekt med innovativa lösningar för att komma till rätta med plast i havet i Västsverige.

Plastutsläppen till haven beräknas fyrdubblas till år 2050. Medelhavet, Östkinesiska havet, Gula havet och Arktis havsis riskerar att överskrida farliga gränsvärden för mikroplaster. Över 2000 arter har påverkats negativt liksom hela marina ekosystem som redan är under hård press. Detta påvisar en rapportsammanställning av drygt 2500 forskningsstudier på området .

Marint skräp är ett problem utifrån miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet – oavsett om perspektivet är globalt eller avgränsat till den svenska Västkusten. För Västra Götalandsregionen (VGR) utgör skräpfrågan en tydlig koppling till uppdraget om regional utveckling avseende turism, plastindustri, klimatanpassning och nya innovationer.

VGR vill nu ytterligare främja en omställning och öppnar därför en utlysning för projekt med innovativa lösningar för att komma till rätta med plast i havet i Västsverige.

Till utlysningen Rena hav och kuster från skräp

Astrid Burhöi

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2022-05-20 10:36