Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Tuffa prioriteringar slår hårt – Västra Götalandsregionen föreslår utökad ram för att möta industrins behov i Sverige

Publicerad:

Det är glädjande att länets viktigaste prioritering Göteborg - Borås finns kvar med byggstart i perioden 2025- 2027, liksom åtgärder för Trollhätte kanal. För övrigt konstaterar Västra Götalandsregionen att hårda prioriteringar föreslås och ser allvarligt på att förslaget har lyft ut åtgärder som ligger i gällande plan. I regeringens direktiv framgick tydligt att den ska genomföras och det framhåller även Västra Götalandsregionen i sitt remissyttrande till nationell plan för de kommande årens transportinfrastruktur 2022-2033.

I fredags fick vi det positiva beskedet att Northvolt och Volvo Cars valt - Göteborg och Västra Götaland för den nya batterifabriken. Som ansvariga för regional utveckling bidrar vi på olika sätt till att underlätta den industriella omställningen. Nu är det upp till regeringen att snabbt fatta beslut om kraftfulla investeringar i transportinfrastrukturen för att klara hållbara transporter och kompetensförsörjningen, säger Johnny Magnusson (M), ordförande regionstyrelsen.

Det nationella förslaget innebär i stort en del omprioriteringar och samtidigt en del nysatsningar. Den största förändringen på nationell nivå handlar omfattande satsningar för Norrland med både förbättrad malmbana och rejäla vägupprustningar i Skellefteå. Nu krävs samma fokus på Västsverige.

I remissyttrandet föreslår VGR att regering och riksdag verkar en utökad ram med en alternativ finansieringsmodell som nödvändig för bland annat nya stambanor men också andra större projekt för en utvecklad infrastruktur som bättre kan möta industrins behov.

Pressmeddelande från regionstyrelsen 2022-02-08

Max Falk

Strateg
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Senast uppdaterad: 2022-02-08 13:31