Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Tre snabba frågor om Nobel Week Dialogue 2022

Publicerad: Uppdaterad:
Astrid Burhöi, regionutvecklare som arbetar med årets Nobel Week Dialogue för VGR:s räkning.

Hallå där Astrid Burhöi, regionutvecklare! Vi passar på att ställa några frågor inför Nobel Week Dialogue (NWD) i Stockholm den 9 december. Den och årets tema Future of Life knyter på ett övergripande sätt an till våra långsiktiga prioriteringar i Västra Götaland.

Varför är VGR är en partner till Nobel Week Dialogue?

Nobel Week Dialogue syftar till att utforska innovativa lösningar för samhällsutveckling. Förhoppningen är att genom dialog och diskussion bidra till ett livslångt lärande och att skapa en lust och längtan efter ökad bildning hos allmänheten. 

Genom att initiera samtal kring stora globala frågor som påverkar vårt samhälle, vill Nobel Week Dialogue inspirera till nyfikenhet, engagemang och ifrågasättande. Det är viktiga principer som regionutvecklingsnämnden som finansiär står bakom, och det bidrar positivt till Västra Götalands utveckling att sammanföra ledande forskare, tidigare Nobelpristagare och andra experter med allmänheten. Eftersom evenemanget är gratis och öppet för alla når det deltagare som annars har begränsade möjligheter att delta i likande evenemang. Tack vare de västsvenska partnerna till Nobel Week Dialogue genomförs konferensen i Göteborg vartannat år.

Hur knyter NWD an till de frågor vi driver till vardags?

Arbetet med Nobel Week Dialogue knyter på ett övergripande sätt an till flera av våra långsiktiga prioriteringar i den regionala utvecklingsstrategin. Det handlar bland annat om att bygga kompetens, genom projektets arbete med att skapa en internationell arena för samtal för aktuella och globala frågor som påverkar vårt samhälle och inspirerar till nyfikenhet, engagemang och ifrågasättande. Sedan är det dessutom väldigt viktigt att projektet är öppet för allmänheten och att NWD:s arbete med att både direkt och indirekt förmedla Nobelprisets grundläggande värderingar om alla människors lika värde samt betona vikten av samarbete över gränserna.

Det är även en strategisk satsning som bidrar till att synliggöra Västra Götaland som en ledande kunskapsregion genom sitt fokus på forskning och kunskap, det bidrar till bilden av Västra Götaland som en attraktiv region för studenter, forskare och företag.

Årets tema är ”The Future of Life”, vad vill du tipsa om i årets program?

Diskussionerna under årets Nobel Week Dialogue kommer att fokusera på utmaningar och möjligheter som kommer att påverka framtiden för mänskligheten och livet på jorden. Samtalen kommer kretsa kring alltifrån vad liv är, vad det betyder att vara människa, om det finns liv på andra planeter till hur vi kan ta oss an såväl dystopiska som utopiska framtidsvisioner. Existentiella frågor som berör oss alla- så jag hoppas att så många som möjligt tar chansen att lyssna för att inspireras och fundera kring vår framtid!

Personligen ser jag mycket fram emot att lyssna till Abdulrazak Gurnah som fick Nobelpriset i litteratur 2021, han skriver tankeväckande om flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter, så det tror jag kan bli ett väldigt givande samtal om vad som är viktigt i livet och hur en bättre framtid kan se ut. Sedan tycker jag det ska bli spännande att lyssna till Andrea Ghez, som fick Nobelpriset i fysik 2020, som ska tala om vikten av att utforska det som skrämmer oss. 

Läs mer om programmet och anmäl dig till Nobel Week Dialogue 2022

Profilbild av Astrid Burhöi

Astrid Burhöi

Regionutvecklare Brysselkontoret - Forskning & innovation och transport & infrastruktur
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Anders Carlberg

Avdelningschef FoUU
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2022-12-19 16:10