Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Snabbspår till integration och arbete - lyckad FIER-konferens i Bryssel

Publicerad:
FIER logo

VGR - huvudpartner i EU-projektet om arbetsmarknad och integration "Fast-Track Integration in European Regions" (FIER) ordnade en välbesökt konferens i Bryssel för alla partner. Syftet var att visa arbetssätt som bidrar till inkludering och som fler kan använda.

Västra Götalandsregionen är sedan 2018 huvudkoordinator för det internationella EU-finansierade arbetsmarknadsintegrationsprojektet FIER – Fast-Track Integration in European Regions som ska.

Visade initiativ och resultat

Med projektslutet i sikte samlades FIER:s projektpartners i Bryssel den 19 november 2019 för att presentera sina resultat för en europeisk publik. Nära hundrafemtio deltagare samlades på det Flamländska utbildningsministeriet för att ta del av projektets integrationsinsatser och initiativ för att skapa snabbare väg in på arbetsmarknaden för flyktingar.

Konferensen modererades av Anders Carlberg, avdelningschef FoUU, VGR) som även gav det inledande och avslutande ordet. Han underströk vikten av arbete och sysselsättning för att individer ska känna sig delaktiga i samhället, och hur viktiga denna typen av projekt är för att utveckla fungerande arbetssätt för att öka inkludering. 

Projektpartners ställde också ut och marknadsförde sina aktiviteter, vilket gav externa intressenter möjlighet att ytterligare bekanta sig med projektets insatser i Sverige, Österrike, Belgien, Tyskland, Norge och Turkiet.

Externa deltagare kom från bland annat EU- institutioner, organisationer med flyktingar som målgrupp, universitet, samt diverse ickestatliga organisationer.

Projektmålet överträffat i preliminära resultaten 

Projektkoordinator Therese Ydrén (FoUU, VGR) presenterade FIERs preliminära resultat. Projektets mål var att nå ut till 1,000 individer; drygt två år senare är FIER:s framgång ett faktum med mer än 2,700 personer nådda. En av framgångsfaktorerna har varit projektets fokus på att arbeta med, snarare än för, flyktingar och migranter. Detta arbetssätt stärker dessa individer och ger dem möjlighet att genomgå integrationsprocessen på sina egna villkor.

Möjligheter och metoder för fler projekt

En mängd talare deltog även under konferensen, bland annat presenterade Dominique Bé från Europeiska kommissionen (DG Arbetsmarknad, Socialpolitik och lika möjligheter) möjligheter för liknande projekt genom EUs finansiella fonder och program.

En paneldiskussion mellan ett flertal olika projektpartners och externa experter rundade av konferensen. Här diskuterades olika tillvägagångssätt som använts under projektet och vad partners har lärt sig under sitt arbete. Adnan Abdul Ghani – representant för Rädda Barnen och den svenska flyktingföreningen Support Group Network - stod som moderator för paneldiskussionen. Support Group Network är associerad partner i projektet och en viktig del har varit att sprida deras metoder kring egenmakt i integrationsprocessen till partnerna i FIER.

FIER-projektet

Therese Ydrén

Enhetschef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Publicerad: