Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Samarbete i fokus på konferensen för fullföljda studier

Publicerad: Uppdaterad:

2021 var det 2886 elever som gick ut skolan i Västra Götaland utan behörighet till gymnasiet och skillnaderna är stora mellan olika kommuner och skolor. Den 26 september samlades över 450 personer på konferensen för fullföljda studier.

-Samarbete över gränserna är en förutsättning för att fler barn- och ungdomar ska få rätt förutsättningar. Att samlas på det här sättet ger oss möjligheter att växla upp vårt arbete ytterligare. Det säger Maria Jakobsson, samordnare för Fullföljda studier i Västra Götalandsregionen.

”Kraftsamling fullföljda studier” är namnet på samarbetet mellan Västra Götalandsregionen, kommunerna, skolan, näringslivet, det civila samhället och andra aktörer som handlar om att ge barn och ungdomar rätt förutsättningar för att fullfölja sina studier. I måndags genomfördes en årlig konferens med syftet att stärka kunskapen och utbyta erfarenheter.

På konferensen deltog politiker, professionella organisationer och kommunala och regionala verksamheter. Programmet präglades av ledande forskning och praktiska exempel att inspireras av.

Sveriges Elevkårer presenterade hur Sveriges gymnasieelever ser på skolan idag och vilka förändringar som de vill ska genomföras. Möjligheten att få påverka skolan, hälsosammare mat, satsningar på elevhälsan och lärarnas lön och arbetsmiljö lyftes fram som avgörande frågor för eleverna.

Cirkus Unik medverkade med en föreställning och samtal om psykisk hälsa. De delade också med sig av sina erfarenheter av att möta skolevelever. Betydelsen av kultur i skolan och vikten av att få prata om och uttrycka känslor framkom som viktiga under samtalet.

Utifrån kraftsamlingens inriktningar; psykisk hälsa, föräldrar som resurs, läsning och språkutveckling och motivation och framtidstro anordnades seminarier med lokala exempel.

-Det känns riktigt kul att vi samlade så många deltagare. Det var högt tryck i diskussionerna och ett stort engagemang, säger Maria Jakobsson.

Maria Jakobsson

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2022-10-04 11:23