Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Regional produktionsrabatt till två filmprojekt

Publicerad:
Produktion av LasseMaja-film i Alingsås. Foto: Gus Kage, Film i Väst

Nu är 2020 års produktionsrabatter utdelade för produktion av film eller tv-drama i Västra Götaland. De sex miljonerna från regionutvecklingsnämnden fördelas mellan två projekt, den brittiska långfilmen "Jetski" och den brittiska animerade långfilmen "Ricky Rouse has a Gun" som båda postproduceras i Västra Götaland.

Västra Götalandsregionens produktionsrabatt (VGPR) drivs tillsammans med Film i Väst. Stödet betalas ut via regionutvecklingsnämnden, men administreras av Film i Väst.

Syftet är att öka antalet internationella inspelningsprojekt, bygga ut och stärka infrastrukturen i Västra Götaland och att initiera nyetablering av produktions- eller produktionsservicebolag.

Produktionsrabatten är ett stöd till produktion av film eller tv-drama på högst 30 procent av spenderade kostnader i Västra Götaland och kan sökas av etablerade produktionsbolag inom EU.

2019 var det första året som VGPR-medel delades ut. Då gick pengarna till Irene Huss Reboot, som har spelats in i Västra Götaland under 2019 och 2020. Serien produceras av Yellowbird och samproduceras med Viaplay och Discovery i Sverige samt ZDF i Tyskland.

VGR:s notis vid regionutvecklingsnämndens beslut om produktionsstöd 2019

"Satsa på svensk filmindustri – för regional tillväxt!" - debattartikel i Dagens Samhälle från regionpolitiker över hela landet som vill se staten satsa mer.

Film i Väst

Helena Starfelt

Avdelningschef näringsliv
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad: