Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

OECD behandlar rapporten Territorial Review Megaregion Western Scandinavia

.

Den 6 december möttes det internationella samarbetsorganet OECD:s Working Party on Urban Policy i Paris för att behandla förslaget till rapporten Territorial Review av Megaregion Western Scandinavia. Med på mötet var 10 representanter från de deltagande regionerna och kommunerna i Norge och Sverige.

- OECD:s analys visar att kopplingarna mellan de olika delarna av Western Scandinavia ökar inom en rad områden. Det gäller till exempel handel, direktinvesteringar, turism och arbetspendling. Men OECD konstaterar också att det finns en betydande outnyttjad potential i en ökad integration i området. En viktig förutsättning för att ta tillvara denna potential är betydligt snabbare järnvägstransporter i korridoren, säger Birgitta Losman, ordförande i regionutvecklingsnämnden, Västra Götalandsregionen.

På mötet diskuterades rapportens preliminära slutsatser av både OECD:s medlemmar och peer-reviewers av rapporten från Barcelona i Spanien, Wien i Österrike och Vancouver i Kanada. Rapporten växer viss uppmärksamhet i OECD-kretsar, eftersom den är den första som behandlar konceptet megaregioner.

Den slutgiltiga rapporten kommer att presenteras på en konferens i Göteborg den 15 mars 2018. Konferensen kommer att ta upp både rapporten om megaregionen Västskandinavien och andra aktuella OECD-rapporter som berör Skandinavien.

Western Scandinavia-OECD Territorial Review

Tomas Ekberg

chefsanalytiker, kontakt för den västsvenska projektgruppen
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2017-12-07 11:32