Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nytt center ska accelerera industriell användning av additiv tillverkning

Publicerad:
Man arbetar med 3D-printning i industrimiljö
Fotograf: RISE

Västra Götalandsregionen beslutade nyligen att avsätta fem miljoner kronor i år för att bygga upp ett nationellt Applikationscentrum för Additiv Tillverkning (även kallat 3D-printing) med placering i Västra Götaland. Projektet är det första i en rad projekt under en femårsperiod där VGR förväntas gå in med totalt 25 miljoner kronor. Den största delen av finansieringen för centret kommer från medverkande företag.

Satsningen görs för att säkra kompetensförsörjning och tillgång till en konkurrenskraftig forsknings- och utvecklingsmiljö inom additiv tillverkning inför omställningen till mer digitala och hållbara tillverkningsmetoder.

- Additiv tillverkning är en av de nya resurssnåla tillverkningsmetoder som vid sidan av mer cirkulära materialflöden behövs för att göra den framtida industrin mer hållbar. Satsningen på Applikationscenter för additiv tillverkning både breddar och stärker Västra Götalands position inom innovation och hållbara och digitala tillverkningsmetoder, säger Kristina Jonäng (C), ordförande i regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen, som initialt stödjer satsningen med fem miljoner kronor.

Målgrupp för centret är tillverkande företag, såväl storföretag som små- och medelstora företag men även leverantörer av material, mjukvara och utrustning för additiv tillverkning.

Applikationscenter för additiv tillverkning drivs av RISE tillsammans med centrets 15 partner: AddUp, Alfa Laval, Chalmers, Digital Metal, DNA.am, Ericsson, Höganäs, Materialise, Modul-System HH, Nikon Metrology Europe, RENA Technologies Austria, Ringhals (Vattenfall), Siemens Energy, Volvo Cars, Volvokoncernen samt genom stöd av Västra Götalandsregionen, Vinnova och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Pressmeddelande från RISE 2021-10-21

Hans Fogelberg

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Senast uppdaterad: 2021-10-21 16:00