Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Norge och Sverige vill leda den gröna omställningen

Publicerad: Uppdaterad:
GÖTEBORG 20220504 Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och kronprins Haakon besöker Lindholmen Science Park i Göteborg. Det norska kronprinsparet besöker Sverige under tre dagar. Foto: Adam Ihse / TT kod 9200

Med kungligheter och en delegation på 700 deltagare och med mottot ”Tillsammans är vi starkare än var och en för sig” vill Norge och Sverige stärka sina samarbeten. Fokus låg på innovation, att binda ihop länderna för att få ny kraft i handeln och bli globala vinnare på att erbjuda nya gröna lösningar.

På onsdagen fortsatte norska Kronprinsparets officiella tredagarsbesök till Göteborg. H.K.H. Kronprinsessan Viktoria och H.K.H. Prins Daniel stod värdar när näringslivsrepresentanter från Norge och Sverige och Kronprins Haakon samlades för en invigningsceremoni på Lindholmen Science Park.

På programmet stod bland annat grön industriutveckling och teknikskiften som batterivärdekedjan, smart mobilitet, gröna sjötransporter, utsläppsfri metallproduktion, förnybar energi som vätgasproduktion och vindkraft till havs, men också medicinteknik och Life Science.

Kronprinsessan Victoria sa i sitt öppningsanförande:

– Här finns vilja, engagemang och förmåga att förändra! Allt fler efterfrågar gröna lösningar, så ett tätare samarbete mellan våra två länder vinner vi alla på – i flera generationer. Låt oss se detta som en startpunkt för ytterligare samarbeten.

–Vi är tillsammans våra viktigaste handelspartners, men tillsammans kan vi även locka världen till oss. Det är viktigt att näringslivet ser att politiken ska vara möjliggörare, så dialogen är avgörande, sa Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Hennes norska ministerkollega Jan Christian Vestre fortsätter och lyfter Sveriges styrka som innovationsland:

– Detta är den största näringslivsdelegation vi har haft med till Sverige någonsin, och tillsammans är vi starkare än var och en för sig, sa Norges näringsminister Jan Christian Vestre.

Kronprinsessparet och Kronprins Haakon deltog senare vid ett symposium om förnybar energi. Där höll Kronprinsessan ett tal där hon bland annat sa:

- För Sverige är det självklart att kroka arm med Norge – vår viktigaste handelspartner och exportmarknad. Norska och svenska företag har en fantastisk möjlighet att tillsammans bidra till en hållbar utveckling – men också att komma ut som vinnare när allt fler länder efterfrågar gröna lösningar.

Norge är Sveriges största handelspartner

Exporten och importen av varor var förra året drygt 170 miljarder kronor. Inom en 50 mils radie från Göteborg finns tre huvudstäder och 70 procent av Norges, Sveriges och Danmarks industri och befolkning. Efter pandemin är det emellertid tydligt att ingen kan ta nordiskt samarbete för givet och att relationer behöver återskapas. Intresset för det nordiska samarbetet är, fortsatt starkt.

Göteborg och Västsverige har en stor attraktionskraft för utländska etableringar och det händer mycket inom forskning och innovation. Trots historiskt goda relationer mellan norskt och svenskt näringsliv finns det utmaningar.

Skriande behov av järnvägsutbyggnad

Västra Götalandsregionen är tillsammans med Göteborg, en av medlemmarna i det politiska STRING-samarbete som geografiskt rör sig mellan fem städer och åtta regioner från Oslo till Hamburg - en potentiell arbetsmarknadsregion med 14 miljoner invånare.

Bristen på modern gemensam infrastruktur längs västkusten, inte minst järnvägen över gränsen mellan länderna, är ett hett samtalsämne för att åstadkomma en megaregion.

- Det finns ett stort behov av dubbelspår mellan Göteborg och Oslo. Idag är järnvägen omodern och inget alternativ till bil, buss och lastbil. Varje dygn passerar 2500 lastbilar Svinesund. Under samma tid gör 1,5 godståg motsvarande resa. Här finns en enorm potential för minskade koldioxidutsläpp och effektivare, smidigare utbyte med Sveriges viktigaste handelspartner – för både människor och gods, säger Kristina Jonäng, regionutvecklingsnämndens ordförande.

Källor

Svenska Kungahuset, Länsstyrelsen Västra Götaland, Business Region Göteborg och Lindholmen Science Park.

Fakta

I mötet med näringslivet meddelade de norska och svenska regeringarna att de ska göra det enklare för företag att skala upp sina verksamheter och få tillgång till den större, nordiska marknaden, samarbeta inom teknologiutveckling och för att utveckla gemensamma regelverk och standarder, liksom uppmuntra till fler gemensamma initiativ för att svenska och norska företag ska nå nya marknader. 

Anton César

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Charlotte Beijer

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2022-05-16 11:17