Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Miljardsatsning på ärtor stärker Västra Götaland som klimatsmart livsmedelsregion

Publicerad:
Kommunstyrelsens ordförande i Lidköping Jonas Sundström (S) och regionutvecklingsnämndens ordförande Kristina Jonäng (C).
Fotograf: Lidköpings kommun

I dag välkomnar Västra Götalandsregionen Lantmännens beslut att investera drygt 1 miljard i en ny livsmedelsfabrik för tillverkning av ärtprotein i Lidköping. Här finns bördiga odlingsjordar och hög kompetens kring produktion av växtbaserade proteiner. Fabriken väntas stå klar 2026. Lantmännens beslut positionerar Västra Götaland och Sverige ytterligare som föregångare inom hållbar livsmedelsproduktion.

Skenande livsmedelspriser och tomma butikshyllor har fått många att fundera på varifrån maten kommer. Dessutom ser vi en stark trend mot mer växtbaserade livsmedel. Baljväxter som ärtor och bönor har låg miljö- och klimatpåverkan och är dessutom något vi rekommenderas äta mer av hälsoskäl. Framöver kan vi räkna med att hitta mycket mer baljväxter i livsmedelsdisken, säger Kristina Jonäng (C) ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Satsningar inom regional utveckling

VGR ansvarar för och driver det regionala utvecklingsarbetet i länet vilket bland annat omfattar insatser för företagsetableringar, forskning och utveckling, kompetensförsörjning och hållbar omställning. 

De senaste tio åren har VGR:s regionutvecklingsnämnd satsat mer än 100 miljoner kronor på forskning och utveckling inom lantbrukets frågor vid Sveriges lantbruksuniversitet i Skara, Innovationshubben AgroVäst och RISE.

Lantmännens anläggning delfinansieras av Naturvårdsverket genom Klimatklivet som är en del av Europeiska Unionens investeringsprogram NextGenerationEU.

VGR:s pressmeddelande 2022-09-09

Robin Kalmendal

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Senast uppdaterad: 2022-09-09 16:39