Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Kraftsamling för elektrifiering i Västra Götalandsregionens egna verksamheter

Publicerad: Uppdaterad:
Elbilsladdare på personbil

Västra Götalandsregionen medverkar just nu i en västsvensk kraftsamling för hållbar omställning inom elektrifiering, som en del av Regional utvecklingsstrategi för Västra Götaland 2021-2030. Nu har Västra Götalandsregionen lanserat sin plan för införande av elfordon i sin egen organisation.

Under våren 2021 har Regionservice, i samarbete med Koncernkontoret och Västfastigheter, tagit fram en införandeplan för elfordon och laddinfrastruktur inom Västra Götalandsregionens (VGR) egna verksamheter.

- Syftet med planen är att svara upp mot och bidra till den snabba teknik- och elektrifieringstrend som nu pågår. Planen är ett av många initiativ för att nå VGR:s egna miljömål och samtidigt bidra till vår gemensamma utveckling av hela Västra Götaland, säger Gustaf Zettergren, miljöchef i Västra Götalandsregionen.

Effektiva person- och godsflöden är en central del i många av VGR:s egna verksamheter. Samtidigt är transporter en stor källa till utsläpp och det är viktigt med en hållbar transportverksamhet.

Minst 30 procent elfordon till 2025

För att öka andelen fossilfria och utsläppsfria transporter behöver andelen elektrifierade fordon öka både i VGR:s egen fordonsflotta och i de köpta transporttjänsterna. Införandeplanen ska leda till att VGR når målet med minst 30 procent elfordon inom den egna verksamheten till slutet av 2025.

- Det är en komplex uppgift att balansera verksamhetsbehov, ekonomi, tillgång till mogen teknik och miljönytta. Framgångsfaktorn för införandet kommer vara stor delaktighet från berörda verksamheter och en tvärfunktionell samordning, både internt och externt, säger Freddie Ilmerstedt, projektledare för framtagande av införandeplanen i VGR.

Införandeplan för elfordon och laddinfrastruktur i Västra Götalandsregionens egna verksamheter till 2025 (pdf)

Kraftsamling elektrifiering - en av fyra tvärsektoriella satsningar där extra fokus läggs på stärkt samverkan och samordnat utvecklingsarbete inom ett område under fyra år, 2021-2024 för att klara omställningen till ett hållbart och konkurrenskraftigt samhälle

Profilbild av Gustaf Zettergren

Gustaf Zettergren

Avdelningschef – Miljöchef
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2021-09-29 09:17