Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Industrin lyfte stora elbehov i industrirådet under ny ledning

Publicerad: Uppdaterad:
Landshövding Sten Tolgfors och regionråd Helén Eliasson (S) i samband med Rådet för industriomställning Västra Götaland.

Rådet för industriomställning har hållit höstens första möte. Temat var elektrifiering och industriomställning och det var tydligt att företagen står inför ett kraftigt ökat elbehov för att bli fossilfria. Mötet leddes för första gången av landshövding Sten Tolgfors och regionstyrelsens nya ordförande Helén Eliasson (S).

Kraftigt ökad produktion av fossilfri el är avgörande för att ersätta fossil råvara, energi och drivmedel i länets stora företag. Behovet av mer el i industrin och potentialen att öka den västsvenska elproduktionen diskuterades därför under mötet  den 19 oktober med Rådet för industriomställning.

Scenarier pekar på att industrins elbehov i länet ökar med 70 procent till år 2030 och med mellan 110 - 190 procent till år 2045. Rådet är en högnivågrupp som syftar till att ta regionalt ledarskap för klimatomställning av industrisektorn i Västra Götaland.

Starkt på gång med ny ledning

Landshövding och regionstyrelsens ordförande utgör ledningen för rådet, positioner som nyligen ersatts med nya personer. Fokus på mötet var att lyssna på industrin som berättade om sina planer och behov av omställning till fossilfritt och om den kraftigt ökade elproduktion som kommer behövas.

Den gröna omställningen går mycket snabbt i Västra Götaland. Det är inte minst industriella processer som elektrifieras och det märks också att vätgasanvändning kan komma att spela en allt större roll för näringslivet.

- Det är med rätta uppmärksammat vad som sker i Norrland, men det som sker i Västsverige är verkligen också värt att notera. Vi behöver arbeta tillsammans med Västra Götalandsregionen och andra aktörer för att understödja denna positiva utveckling, bland annat för att stärka utbyggnad av både elnät och elproduktion, sade landshövding Sten Tolgfors.

Regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S) instämde:

- Om vi ska nå framgång i klimatomställningen måste vi samarbeta. Jag har god erfarenhet av samverkan mellan offentlig sektor, akademi och näringsliv. Västra Götaland ska fortsätta ha ledartröjan för att nå våra klimatmål och samtidigt skapa gröna jobb.

Rådet för industriomställning i Västra Götaland

VGR och klimat

Kraftsamling elektrifiering

Profilbild av Lise Nordin

Lise Nordin

Regionutvecklare – Huvudprocessledare Klimat 2030
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2022-11-01 10:27