Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Beslut om medel till utbyggnad av laddinfrastruktur i Västra Götaland

Publicerad: Uppdaterad:
Elfärjan Elvy. Foto Eddie Löthman
Fotograf: Eddie Lothman

Västra Götalandsregionen hanterar stöd för strategiska samverkansprojekt för investering i laddinfrastruktur för tunga och lätta fordon och fartyg. Dessutom erbjuder VGR planeringsstöd för kommuner och aktörer. Regionutvecklingsnämnden beviljade 17 december medel för en rad nya laddinfraprojekt i Västra Götaland.

Vid regionutvecklingsnämndens sista möte för 2021, fattades följande beslut om lokala och regionala satsningar kring laddinfrastruktur, både inom laddning för fordon och Västtrafiks fartyg.

Satsningen är en del av kraftsamlingen kring elektrifiering i den regionala utvecklingsstrategin för Västra Götaland.

Alingsås Energi

Alingsås Energi har fått godkänt för sin ansökan om medel till utbyggnad av kvartersladdning i Alingsås tätort. Satsningen, med totalt 28 laddplatser fördelat på 12 områden, adresserar även social hållbarhet eftersom kvartersladdstationerna sätts upp i områden med flerbostadshus som saknar laddinfrastruktur. Initialt erbjuder konceptet boende i hyresrätt en möjlighet att kunna ladda sin elbil nära hemmet, så kallad hemmaladdning.

Stationerna placeras så att de blir publika och ingår i betallösningen hos en etablerad aktör.

Göteborg

Placering på Lindholmspiren i Göteborg och är avsedd att försörja färjetrafiken över Göta Älv i Göteborg.

Göteborgsregionens kommunalförbund

Göteborgsregionens kommunalförbund får medel till en strategi för utbyggnad av laddinfrastruktur vid flerbostadshus. Strategin syftar till att skapa större förståelse och kunskap bland fastighetsägare om vad och var de kan ansöka om medel, både regionalt och nationellt. Det saknas i många fall även kunskap om teknik, betallösningar och affärsmodeller vilket strategin också ska bidra med.

Lysekil

Placering är Ångbåtskajen i Lysekil, avsedd att försörja färjetrafiken mellan Lysekil – Skaftö.

Strömstad

Placering är Ångbåtskajen i Strömstads norra hamn, avsedd att försörja färjetrafiken till Kosteröarna.

Västtrafik

Västtrafik har fått godkänt om medel till utbyggnad av laddinfrastruktur inom färjetrafiken i tre olika projekt med olika geografiska placeringar. Projekten avser laddinfrastruktur som ska utgöra en stomme för en elektrifierad färjetrafik. Dessa projekt samfinansieras med kollektivtrafiknämnden (KTN), projektet i Strömstad finansieras även med medel från Klimatklivet.

För mer information om varje projekt, läs mer på regionutvecklingsnämndens webbsida

Laddinfrastruktur i Västra Götaland - möjlighet att söka stöd

Kraftsamling elektrifiering

Profilbild av Line   De Verdier

Line De Verdier

Regionutvecklare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Leif Magnusson

Regionutvecklare kollektivtrafik
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Uppdaterad:
Senast uppdaterad: 2022-01-11 16:44