Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Aktörer i Västra Götaland tar ledatröjan i textilbranschens omställning

Publicerad:
Bara fötterna syns på person bakom tyllkjol som avtecknar sig mot blå himmel

Aktörer i Västra Götaland drar på sig ledartröjan inför omställningen till en hållbar och cirkulär textil och modebransch. Det kräver en innovationskapacitet och drivkraft - som redan finns här. Nu kickstartar samverkan mellan fjorton organisationer inom bransch, akademi och näringsliv i projektet ”Västra Götaland - Europas innovativa spets och kreativa mylla för cirkulär design inom textil och mode” som miljönämnden i Västra Götalandsregionen initierat.

Marknaden bygger fortfarande helt på en linjär logik, att ställa om till cirkulära flöden där råvaran behåller sitt värde är mycket större och svårare än det låter. Idag tillverkas textila produkter av både för dålig kvalitet och med flera material i samma plagg som inte kan tas isär, och därför inte passar in i ett cirkulär process. Och det saknas ett uppbyggt system för återvinning.

Stärka långsiktig konkurrenskraft

Men i Västra Götaland kan man textil, här finns forskning och innovationsförmåga, och ett starkt brett näringsliv med både multinationella, nationella och mindre företag och som i vill vara med och tillsammans leda omställningen. Att i ligga i framkant inför kommande krav och regler om cirkulär ekonomi som aviseras både i en cirkulär textilstrategi från EU och nationella beslut kommer att vara en väsentlig konkurrensfördel.

Inom textilområdet finns inte ett enskilt draglok eller storföretag som kan få uppmärksamhet och förändra synen på hela branschen genom sin omställning. Därför har en bredd av aktörer istället gått samman för att koordinera sina resurser och strategiskt driva omställningen från en gemensam plattform i Västra Götaland.

Se filmen och läs mer på www.vgregion.se/textilspets

Insatser 2022 med Västra Götaland - Europas innovativa spets och kreativa mylla

Miljönämnden i Västra Götalandsregionen beviljade i december 2021 8,8 miljoner kronor till Europas innovativa spets och kreativa mylla. Dels för samordning på Circular Hub/ Science Park Borås för att göra Västra Götaland till en känd plattform för cirkulär innovation inom EU, vilket stärker företagens konkurrenskraft och ökar attraktionskraften för nya bolag. Dels till två projekt inom spetsen ”Öppna Testmarknader” för att få ut cirkulära satsningar i butiker och inom offentliga inköp.

Circular Hub

Sex prioriterade områden

Dessa sex spetsområden ingår i strategin:

 1. Designa för cirkulenten

  Cirkulenten är morgondagens medvetna konsument och basen i en cirkulär omställning är att utveckla produkter/tjänster som är förenliga med ett cirkulärt system.
  Ansvarig koordinator Högskolan Borås.
 2. Lokal produktion 

  Identifiera hinder/möjligheter inom den regionala textilindustrin för att utveckla väl fungerande och lönsamma regionala cirkulära värdecykler.
  Ansvarig koordinator: TEKO
 3. Materialutveckling

  Här hjälper vi företag att få rätt material till rätt produkt genom att erbjuda samlad forskningskompetens på ett enkelt sätt. Innovationer av biobaserade och återvunna material för framtidens produkter. Ambitionen är också att etablera storskalig textilsortering och återvinning i Västra Götaland.
  Ansvarig koordinator: RISE
 4. Öppna innovationsmiljöer 

  Tillgång till testmiljöer är centralt för innovation och affärsutveckling. I Västra Götaland finns flera innovationsmiljöer på Science Parks och hos företag. Vilka som finns och hur de kan tillämpas ska kartläggas och synliggöras för näringslivet tillsammans med riktade aktiviteter för test och demo.
  Ansvarig koordinator: Science Park Borås / Wargön Innovation
 5. Talangutveckling/entreprenörer

  Textil ska vara en kreativ framtidsbransch som attraherar engagerade människor och företag för en cirkulär och hållbar framtid. Här kommer ett talangutvecklingsprogram utvecklas som inspirerar studenter, alumner och entreprenörer att satsa på textil utveckling i Västra Götaland.
  Ansvarig koordinator: Swedish Fashion Council
 6. Öppna testmarknader 

  Västra Götaland ska vara en attraktiv destination och drivande kraft för hållbar och cirkulär konsumtion inom besöksnäring, handel och offentlig upphandling. Under 2022 kommer innovationer som utvecklats kring hållbart mode att spridas ut i handeln där kunderna får testa att låna, hyra, uppgradera, ”remaka” sina plagg. Projektet ”Cirkulär kommun” samlar kommuner för att skapa efterfrågan på cirkulära arbetskläder. Turistrådet kommer arbeta med destinationsutveckling inom hållbar livsstil och textil.
  Ansvarig koordinator: Science Park Borås


Västra Götaland - Europas innovativa spets och kreativa mylla för cirkulär design inom textil och mode är en del av ”Kraftsamling cirkulära affärsmodeller”.

Profilbild av Birgitta Nilsson

Birgitta Nilsson

Regionutvecklare – Cirkulära affärsmodeller, hållbara miljöer och mode
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Publicerad:
Senast uppdaterad: 2021-12-20 08:30