Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Utmattning - det går att komma tillbaka

Publicerad: Uppdaterad:

Det går att komma tillbaka i arbete och ett normalt liv efter att ha drabbats av utmattningssyndrom. Men det tar lång tid, och kräver ett bra samarbete mellan alla de instanser de drabbade är beroende av. Det berättade överläkaren Kristina Glise under ett seminarium om rehabilitering, som man kan läsa i en artikel i suntarbetsliv.

En unik långtidsuppföljning

Resultatet bygger på den långtidsuppföljning som ISM gör bland ungefär hälften av de 1200 patienter som behandlades för utmattningssyndrom vid ISM mellan 2005 och 2016. Uppföljningen beräknas vara klar under 2016.

Långtidsuppföljning vid utmattningssyndrom

Det tar tid att komma tillbaks

Debuten är ofta dramatisk. Men det går alltså att komma igen, även om det kan ta lång tid. De flesta av patienterna på ISMs mottagning fick med tiden allt mindre symptom på utmattning. Men efter ett års behandling var mer än 60 procent fortfarande sjukskrivna, och efter 18 månader hade fortfarande en tredjedel symptom. Mottagningen provade att korta sjukskrivningstiden och sätta in extra åtgärder, men det gjorde ingen skillnad. Det verkar som om själva tiden är den bästa återhämtningen, menar Kristina Glise. Efter sju år kände sig många fortfarande onormalt trötta, hade koncentrationssvårigheter och var mer stresskänsliga än innan de blev sjuka. 

Läs hela intervjun på suntarbetsliv.se

Råd vid arbetsåtergång

ISM har tagit fram råd för arbetsgivarens planering när en medarbetare ska återgå i arbete efter att ha haft utmattningssyndrom. Några råd är:

  • Börja med enkla definierade arbetsuppgifter, väl avgränsade i tid och omfattning. Initialt kan det vara helt andra arbetsuppgifter än de ordinarie
  • En sak i sänder utan tidspress
  • Aldrig dator och mobil samtidigt
  • Lugn miljö, gärna avskild arbetsplats, helst möjligheter att stänga dörren, patienterna störs ofta av höga ljud och för mycket intryck

Här finns fler råd till dig som chef

Publicerad: