Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Sjukt stressad - ny serie på SVT

Publicerad:
Ung kvinna i profil och silhuett
Foto: iStock

Uppdrag granskning har följt fyra unga kvinnor som alla blivit sjuka av stress. I sex avsnitt får vi ta del av deras vardag och tankar om hur det är nu och hur det kunnat gå så långt. Efter de sex avsnitten får vi bland annat se när en av de unga kvinnorna, Linda, träffar Kristina Glise, överläkare och forskare på ISM, för ett samtal om hur man blir frisk från utmattningssyndrom. Se hela serien på SVT Play.

Fyra kvinnor med olika historier

Emma är 18 år och orolig för att hon inte ska orka vara med på sin egen student. Linda var mitt i karriären när det plötsligt tog stopp. Nu klarar hon nästan aldrig av att vara ensam med sina två barn. Angelica blev sjukskriven efter bara några månader som sjuksköterska och Linnea blev sjuk som student på Chalmers. Uppdrag granskning har följt dem under några avgörande månader i deras liv.

Uppdrag granskning: Sjukt stressad i SVT Play

Det är komplext

Serien illustrerar komplexiteten avseende orsaksfaktorer för utmattning. ISM har främst arbetat med arbetsrelaterade orsaksfaktorer, särskilt inom offentlig sektor, men andra orsaksfaktorer som lyfts fram i serien är viktiga att diskutera och studera.

Anpassning på arbetsplatsen bästa hjälpen

I avsnitt 8 där Kristina Glise medverkar tar hon upp den forskning som visar att stressbehandling av personer med utmattningssyndrom visar på små effekter. Enligt genomgången kan vissa åtgärder lindra symptom något, åtminstone tills behandlingen upphör. Men det enda som har bevisad effekt på sjukskrivningstiden är anpassning på arbetsplatsen.

I en artikel med Kristina Glise och Marie Åsberg lyfter de vikten av att skapa förutsättningar för att kunna läka. Det kan handla om att anpassa sitt liv för att undvika negativ stress, men att själva läkeprocessen tar den tid den behöver, ungefär som ett benbrott. Sömn har visat sig vara viktigt både för att lindra symptom och förkortad sjukskrivning, så åtgärder för att hjälpa patienten att sova bättre kan vara viktiga.

Utmattade erbjuds behandlingar - inga bevis för att man blir frisk snabbare

Aktuella länkar

Linnea blev sjuk av stressen på Chalmers, GP.se 16 augusti 2019

Stress

Publicerad: